Het Rode Kruis biedt daklozen hulp

Het Rode Kruis biedt daklozen hulp

Foto: Meike van Mierlo

ARNHEM- Het is erg koud in Nederland. Er wordt de hele dag in de sneeuw gespeeld om aan het eind van de dag binnen op te warmen. Maar wat als je niet naar binnen kunt? In Arnhem zijn hulpverleners van het Rode Kruis ‘s avonds op straat om daklozen onderdak te bieden. De kou kan zorgen voor onderkoeling en bevriezing.

Meike van Mierlo, 13 februari 2021

Dalende temperaturen
De temperatuur schiet de laatste weken steeds dieper onder nul. ‘S nachts is het zo koud dat buiten overnachten gevaarlijk kan zijn. In Arnhem zijn daklozen die ondanks de omstandigheden buiten willen slapen. Het Rode Kruis zet daarom, in opdracht van gemeente Arnhem, hulpverleners in om uit te leggen dat het echt te gevaarlijk is om buiten te slapen.

De straat op
Hulpverleners gaan samen met een medewerker van Iris zorg de stad door. De mensen van Iris zorg zijn bekend met de daklozen die op straat willen blijven. Ze rijden met een bus door de stad en verzoeken daklozen binnen te gaan slapen. Als de dakloze instemt, zal hij begeleid worden naar een opvangpunt van de gemeente.

Extreme omstandigheden
De hulpverleners moeten vaker de straat op bij ongebruikelijke weersomstandigheden. “Bij extreme hitte gaan wij ook de straat op om daklozen genoeg water te bieden. Een slaapplaats bieden we alleen aan bij extreme kou”, vertelt Margareth Bouwmeister, hulpverlener bij Rode Kruis Arnhem. “We mogen de daklozen natuurlijk niet dwingen. We leggen daarom de risico’s uit en we verzoeken de daklozen mee te gaan naar een opvangplek in de stad. Als ze echt niet mee willen schakelen we de politie in, dit is dan echt nodig”, stelt Bouwmeister.

We doen ons best
Het Rode Kruis wordt ingeschakeld vanaf  een (gevoels) temperatuur van -10. Zo probeert de gemeente alle daklozen op tijd te kunnen waarschuwen en onder te brengen. Toch blijven er mensen op straat slapen. “Helemaal tegenhouden kun je het niet, maar we doen ons best”, zegt Bouwmeister.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *