ARNHEMSE JONGEREN NAAR DE STEMBUS

ARNHEMSE JONGEREN NAAR DE STEMBUS

Arnhem – 17 maart zijn de Tweede Kamer verkiezingen. Elk jaar opnieuw blijkt dat jongeren tussen de 18 en 24 jaar het minst stemmen. Een op de drie stemmers in deze leeftijdscategorie bleef vorig jaar thuis, blijkt uit een onderzoek van Ipsos. Daniel van Duijn richtte De jongeren partij (DJP) op, met als doel om jongeren te overtuigen naar de stembus te gaan. Maar heeft deze partij volgens Arnhemse jongeren kans van slagen?

Roos van der Woude, 12 februari 2021

Verandering
De kersverse jongerenpartij richt zich op de generatie Y en Z. in totaal gaat dit om 4,2 miljoen stemmen, die goed zijn voor 40 zetels. Toch wordt het voor de beginnende partij nog lastig om kiezers te winnen. Het is een jongerenpartij nog nooit gelukt om in de Tweede Kamer te komen. Niet alleen DJP maar ook de partij JONG proberen dit jaar daar verandering in te brengen. Daniel van Duijn, oprichter en lijsttrekker van DJP geeft in een interview met RTL Nieuws aan dat zij als partij oplossingen willen vinden voor de problemen waar de huidige politici volgens hem niets aan doen: “denk aan woningnood, moeite met een baan krijgen, groeiende eenzaamheid en de impact van de coronamaatregelen op jongeren. Daar gaan wij wat aan doen”.

Vertegenwoordiging
Dide Mons (18) uit de regio Arnhem mag dit jaar voor het eerst stemmen, en is wel te spreken over DJP: “De meeste mensen uit de politiek zijn minimaal 10 jaar ouder dan ik, en ik heb dan ook niet het gevoel dat zij mij representeren. “Goed dat er een partij is die luistert naar de stem van jongeren”. Martijn van den Bemt (19) sluit zich hierbij aan: “Er is ook een partij voor ouderen en voor dieren, en nu dus ook voor jongeren. Een erg goed initiatief”.

Twijfels
Toch zien de Arnhemse jongeren ook enkele nadelen aan een partij die zich volledig focust op jongeren. Dide Mons: “We zijn met meer mensen in deze samenleving dan alleen jongeren. Ik vind het belangrijk dat we met iedereen rekening houden in onze samenleving”. Ook Martijn van den Bemt ziet DJP niet snel in de coalitie belanden: “Het blijft een one-issue partij, en wij jongeren leven niet alleen in dit land”.

bron afbeelding: deposit Photos

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *