Bijziend door corona

Bijziend door corona

Bemmel- Nadat Iris Mons (21) uit Bemmel opmerkte dat haar ogen steeds iets achteruitgingen, besloot ze twee weken geleden haar ogen na te laten kijken. Haar zorgen waren terecht; het onderzoek toonde aan dat ze een bril nodig heeft. “Ik heb de bril nog niet binnen, maar zodra ik hem heb kom ik er voorlopig niet meer van af”. Net als Iris, hebben steeds meer mensen een bril nodig als gevolg van bijziendheid.

Dide Mons, 15 februari 2021 

 Online
Door de coronacrisis volgen studenten lessen vanuit huis en waar mogelijk wordt er thuis gewerkt. Dit zorgt ervoor dat Iris, en velen andere, veel tijd voor een laptopscherm spenderen. Is al dat getuur naar een scherm wel bevorderlijk voor je zicht? Iris vertelt: “Ik merkte dat ik steeds dichter bij het scherm moest gaan zitten om het goed te kunnen zien, ook kon ik steeds vaker de ondertiteling op tv niet meer lezen. Wanneer ik iemand van een afstandje aan zag komen lopen, kon ik niet meer herkennen wie het was”.

Bijziend
Ellen, een medewerker van de ‘Ooglijn’ van de Oogevereniging, vertelt: “Als je lang achter een scherm zit blijven mensen vaak op dezelfde afstand kijken. Dit is vooral het geval bij kinderen en jongeren. Ze blijven gefocust op één punt. Door de onvoldoende afwisseling worden je ogen luier”. Op den duur kunnen luie ogen voor bijziendheid zorgen. “Bij een sterkte van -6 of hoger, is er een grote kans op oogproblemen op latere leeftijd”.

Blauw licht bril
Iris: “Ik zag op internet dat er veel mensen waren die een speciale bril kochten omdat ze lange tijd achter hun laptop zaten. Deze speciale “blauw licht bril” zou hoofdpijn en vermoeide ogen voorkomen als je lang voor een scherm zat. Omdat ik daar last van had, heb ik die bril ook aangeschaft. Achteraf waren die klachten de eerste tekenen van mijn bijziendheid”. In de glazen van deze brillen zit een soort filter waardoor de ogen worden beschermd tegen het blauwe licht van de schermen. “Wij denken wel degelijk dat deze brillen je kunnen beschermen tegen de hoofdpijn en de vermoeide ogen, maar de dragers van de brillen moeten niet denken dat ze door deze bril ineens een langere tijd achter hun laptop kunnen zitten. Er moet nog steeds voldoende afstand gehouden worden tot je scherm, en afwisseling gezocht worden, anders heeft zo’n bril ook geen zin” vertelde Ellen over de bril.

Tips
Ook de aankomende tijd gaan we er niet aan ontkomen om op onze schermen te kijken. De ‘Ooglijn’ geeft de volgende tips voor de mensen die veel achter hun laptop zitten. Want ook na de coronacrisis is het aannemelijk dat veel mensen nog vanuit huis blijven werken. “Als je een langere tijd naar je scherm kijkt, kijk dan bewust even weg. Zoom als het ware in en uit met je ogen, zodat je ogen wat afwisseling krijgen”, vertelt Ellen “Het is sowieso belangrijk om na 30 minuten voor een scherm wat anders te gaan doen. Neem een goede houding aan, en ga niet te dicht op je scherm zitten. Voor kinderen hanteren wij de ’20-20-2’ regel. Dit wil zeggen; Na 20 minuten achter een scherm minstens 20 minuten iets anders doen én in ieder geval 2 uur buitenspelen.” Met deze tips hoopt de ‘Ooglijn’ jongeren en kinderen te behoeden voor bijziendheid.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *