Informatiebijeenkomst Donorwet bibliotheek Veluwezoom

Informatiebijeenkomst Donorwet bibliotheek Veluwezoom

ARNHEM – Op dinsdag zestien februari om acht uur ’s avonds vond er een online informatiebijeenkomst over de donorwet plaats. De bijeenkomst werd georganiseerd door bibliotheek Veluwezoom op verzoek van de overheid en werd door twintig man gevolgd.

Kariann Stoltz, 18 februari 2021

Sinds één juli 2020 is er een nieuwe donorwet ingegaan. Men moet een keuze maken en deze vastleggen in het donorregister. Wanneer iemand dit niet doet, dan ontvangt die persoon tot drie keer toe een brief waarin hij of zij eraan herinnerd wordt om alsnog een keuze te maken. Als de persoon in kwestie hierna nog geen keuze heeft gemaakt, dan wordt dit geregistreerd als “deze persoon heeft geen bezwaar op orgaandonatie”.

De indeling van de informatiebijeenkomst
De online bijeenkomst vond plaats op Zoom, wegens de coronamaatregelen. Deelnemers konden zich van tevoren gratis inschrijven voor de informatiebijeenkomst, hierna ontvingen de deelnemers een bevestiging van de boeking en een link voor de Zoomsessie in hun e-mail. De bijeenkomst was in verschillende onderdelen ingedeeld. De introductie werd gedaan door Ilse Paulus, werkzaam bij bibliotheek Veluwezoom, zij was ook degene die door deelnemers met vragen werd geappt. De vragen die gesteld werden, konden door Paulus op een geschikt moment worden doorgegeven aan degene die presenteerde.

De Inhoud
Angela Lach gaf inhoudelijke informatie op de bijeenkomst. Lach heeft een IC-verpleegkundige achtergrond en kon tot in detail vertellen wat doneren precies inhoudt. Zo vertelt Lach dat wanneer men ervoor kiest om donor te worden dat niet betekent dat die persoon daadwerkelijk doneert bij overlijden. “Wat vaak onbekend is, is dat orgaandonatie alleen op de IC kan plaatsvinden” legt Lach uit, “Wanneer iemand ergens anders overlijdt, dan is orgaandonatie niet meer mogelijk.” Lach legt vervolgens aan de hand van een dia uit tot welke leeftijd men wat kan doneren. Zo zijn de lever en nieren de enige organen, op het gegeven lijstje, waar geen minimum of maximum donor leeftijd aan gebonden zit. Angela Lach drukt de deelnemers op het hart dat het belangrijk is om een keuze te maken en die ook te delen met naasten. Mocht het zover komen dat iemand na overlijden gaat doneren, dan moet er een naaste op de hoogte worden gebracht. Wanneer iemand geen naasten of netwerk heeft, dan is donatie niet mogelijk. Naasten kunnen het aannemelijk maken dat de registratie niet klopt. Lach: “Als naasten het aannemelijk maken dat iemand het zo niet gewild had, dan is donatie ook niet mogelijk”.
Alberdine Tesink komt als derde aan het woord. Tesink deelt haar scherm en laat de deelnemers zien hoe zij hun voorkeur kunnen opgeven. Tesink benadrukt hoe men dat op een veilige manier doet, door telkens de aandacht op het slotje in de adresbalk van de browser te vestigen. Tesink doorloopt iedere stap die men moet voltooien van inloggen tot de voorkeur bevestigen.

De organisatie
Ilse Paulus vertelt dat dit de eerste online informatiebijeenkomst is die de bibliotheek georganiseerd heeft “Wij hadden geen beeld van wat wij konden verwachten. Het is de eerste keer dat wij een webinar georganiseerd hebben, we hebben een bericht in de krant geplaatst en hebben gekeken wat erop af kwam.” Paulus sluit niet uit dat zij vaker van dit soort online bijeenkomsten gaan organiseren. Hoewel slechts 20 man de webinar gevolgd heeft, is Paulus tevreden “We hadden van tevoren al gehoord van andere bibliotheken dat er niet heel veel respons was op activiteiten rondom de donorwet.” Paulus vervolgt: “Wij vinden het heel belangrijk om de informatie te verstrekken en ook al komen er maar twee, dan zullen we net zo hard ons best doen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *