Het gezicht van Nijmegen

Het gezicht van Nijmegen

LENT– Het gezicht van Nijmegen is een toeristische attractie geworden sinds het daar sinds april 2020 staat. De laatste tijd is er echter veel over Het Masker te doen.

Gerjan Linssen, 2 maart 2021

The making of
Het Masker werd ontworpen door Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfeld na aanleiding van hetzelfde masker wat in het Valkhof te zien is. Hetfeld had in 2017 de ideeënwedstrijd Nijmegen langs de Waal gewonnen met zijn idee om het masker in het groot en met een paar kleine aanpassingen na te maken. Deze veel kleinere versie van het masker is altijd te zien geweest in het Valkhof en zou gemaakt zijn voor een Romeinse soldaat, in de eerste eeuw na Christus. Deze werd gevonden in begin twintigste eeuw tijdens een expeditie in de Waal. Na de opening van het grote masker (zes bij vijf meter) in 2020 is er ook een tentoonstelling geweest in het Valkhof genaamd: Het gezicht van Nijmegen, the making of. Hetfeld zegt tegen De Brug Nijmegen: “Het Masker moet ervoor zorgen dat iedereen in Nijmegen trots is op haar geschiedenis.”

Weghalen?
Maar de laatste tijd wordt er een ander onderwerp aangesneden als het over Het Masker van Nijmegen gaat. Noël Vergunst (GroenLinks) is een wethouder die zorgt voor o.a: stedelijke ontwikkeling, ruimtelijke ordening, grondbeleid maar ook cultuurhistorie. Hij presenteerde begin februari het plan om nog meer huizen op Veur-Lent neer te zetten en dat zou misschien wel eens het einde kunnen betekenen van het masker. Gelukkig is daar fractievoorzitter Wendy Grutters van de Stadspartij Nijmegen. Zij was de eerste die serieus vragen stelde over die plannen en vraagt zich af of dat wel nodig is. Grutters vertelde De Stentor: ’’Daarom moeten we kijken of die woningen elders gebouwd kunnen worden bijvoorbeeld aan de andere kant van de Bemmelse kant van de Waalbrug’’. Hetfeld sluit af met: ‘’ We hebben het contractueel vastgelegd dat het gaat verhuizen naar de overkant, maar ik zal eerlijk zijn: ik heb Het Masker als landmark voor deze huidige plek ontworpen.’’

Conclusie
De aandacht die Het Masker krijgt, verteld mij genoeg. Alles en iedereen die langs Het Masker rijdt, loopt of fietst kijkt toch even en maakt soms nog een foto. Het is in een jaar tijd een van dé trekpleisters van Nijmegen geworden en dat is niet zonder reden. Het is een mooi bouwwerk met een hoop geschiedenis voor degenen die daar behoefte aan hebben. Laten we hopen dat het niet verplaatst hoeft te worden.

Over de auteur

Gerjan Linssen

Ik keek boven maar nu is het onder zoek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *