Veilig alarm slaan voor het klimaat

Veilig alarm slaan voor het klimaat

Klimaatactivisten op de Markt in Arnhem.

ARNHEM – Vijfhonderd klimaatactivisten op de Markt voor het provinciehuis in Arnhem slaan alarm voor een beter klimaat. Door middel van stippen, mondkapjes en sfeerbeheerders verloopt de demonstratie op zondagmiddag coronaproof.

Elisabeth van der Ploeg, 14 maart 2021

“Als je stemt op de VVD, dan verdrinkt je kind in zee!” staat op één van de protestborden in Arnhem. Een paar minuten voor drie uur ‘s middags is het muisstil voor het klimaat op de Markt. Twee minuten later vliegt het geluid van pannen, toeters en bellen je om de oren. Gekleed in een grizzlybeerpak fietst een activist met een gasmasker om de demonstranten heen. De landelijke klimaatmars is normaal gesproken op één locatie in het land. Tienduizenden mensen komen dan naar een afgesproken stad. Met zijn allen marcheren de demonstranten dan door de straten. Door de coronacrisis is de mars verplaatst naar 24 steden door heel Nederland, waaronder Arnhem. Wie niet aanwezig kan zijn, kan de mars via een livestream volgen.

Demonstreren in Arnhem

De klimaatmars op de Markt is mede georganiseerd door de Arnhemse Klimaatcoalitie. De coalitie zet zich in voor een beter klimaat. Door middel van 54 soorten klimaatplannen willen ze de CO2 uitstoot en klimaatopwarming voorkomen. “We hebben samen met de gemeente Arnhem en de politie uitgebreid overlegd”, zegt Marloes Spaander. Spaander is één van de oprichters van de Klimaatcoalitie en spreekt zondag op het podium over groene energiebedrijven. In Arnhem mag iedereen demonstreren. Twee dagen van tevoren moet het protest aangekondigd zijn bij de gemeente. Burgemeester Marcouch bepaald wat de voorwaarden zijn voor de organisatie. Er moeten genoeg vrijwilligers zijn die de sfeer in de gaten houden, uitgangswegen moeten vrij zijn, en er moeten wc’s en een EHBO-tent aanwezig zijn.

Lijst vol regels

De organisatie heeft alles uit de kast gehaald om de demonstratie veilig te laten verlopen. Een lijst vol met regels waar de demonstranten zich aan moeten houden. De betogers moeten een mondmasker dragen en bij aankomst op de stoepkrijt stippen gaan staan. De stippen liggen twee meter van elkaar, op verzoek van de gemeente. “Onze sfeerbeheerders moeten mensen verzoeken om niet met zijn allen hard te zingen of te schreeuwen. De deelnemers moeten iets meenemen dat geluid maakt, zoals toeters en pannen”, voegt Spaander toe.

Niet bang zijn dat het benauwd wordt

Van de gemeente mogen maximaal 600 mensen demonstreren, op een plein waar ruimte is voor 1200 betogers. “Dat is positief!” zegt Spaander. “Dan hoeven we niet bang te zijn dat het benauwd en krap wordt op het plein. Met demonstraties is het heel lastig om in te schatten hoeveel mensen er gaan komen. Mensen kunnen vlak voor de demonstratie afhaken.” Deelnemers moeten van tevoren aanmelden via de mail. Ze krijgen dan een e-mail teruggestuurd met informatie over de demonstratie. “Zo kunnen wij inschatten hoeveel mensen er komen”, benadrukt Spaander.

Oogje in het zeil

De politie houdt een oogje in het zeil, in opdracht van de burgemeester. “Het is vooral aan de organisatie om deelnemers te wijzen op de geldende maatregelen en hen op te roepen zich daaraan te houden”, zegt Marèl van Steenbergen, woordvoerder van de politie. “Vanuit de politie worden er geen andere maatregelen getroffen, dan de geldende rond Covid-19.” Meer wil de woordvoerder er niet over kwijt. Bij de demonstratie staat een handjevol handhavers en politieagenten van het Team Openbare Orde waaks om zich heen te kijken. Het Team Openbare Orde is gespecialiseerd in grootschalige evenementen en het nachtleven. Als de boel uit de hand loopt, dan kunnen zij snel ingrijpen.

Niet dwars zitten

“Zo ver komt het niet” , zegt Spaander. Spaander had de week voor de demonstratie al goede verwachtingen. “De demonstranten willen een mooie en veilige toekomst. Ze komen niet om dwars te zitten.”

Over de auteur

Elisabeth van der Ploeg

Ik ben Elisabeth van der Ploeg, eerstejaars student journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *