Nieuwe partijen voeren campagne in coronatijd

Nieuwe partijen voeren campagne in coronatijd

Volt bij het klimaatalarm en Code Oranje aan het flyeren in Vredenburgwijk

ARNHEM – Ook in de allerlaatste dagen voor de verkiezingen, zijn de nieuwe politieke partijen nog volop campagne aan het voeren. Partijen als Volt en Code Oranje doen er alles aan om in Arnhem de laatste stemmers over te halen.

Leon Zantinge, 14 maart 2021

Door de coronamaatregelen zien de campagnes er dit jaar anders uit dan normaal. Vooral nieuwe partijen geven aan dat het moeilijker is om zich in de kijker te spelen. Ze zijn gelimiteerd tot van deur tot deur flyeren en online campagne voeren. Desondanks houdt dit de nieuwe partijen niet tegen en zetten ze alles op alles om zetels te bemachtigen aankomende woensdag.

Ombudspolitiek
“Achttien tot twintig uur per dag ben ik campagne aan het voeren”, zegt Martijn van Butselaar, nummer zeven op de lijst van Code Oranje. Hij wil graag met lokale mensen in gesprek en ook voor deze mensen wil hij de Tweede Kamer in. “Arnhemmers reageren ontzettend goed op onze boodschap”, zegt hij. “Ik kom zelf uit een echte Arnhemse volkswijk. Daar merk je dat de afstand tot de politiek steeds groter wordt.”
“Met Code Oranje willen we weer dichter bij de burger staan en de burger echt een stem geven. Wij noemen dat ombudspolitiek.” Ook het online campagne voeren, is belangrijk geworden, stelt Van Butselaar. “Ik krijg zo’n honderd berichten per dag via social media. Ik vind het prettig om zo met m’n achterban in gesprek te blijven. Maar liever ga ik op straat het echte gesprek aan, dat is nog veel leuker.”

Europees
Pan-Europese partij Volt kon alleen in de regio Arnhem afgelopen week al 180 nieuwe leden verwelkomen. “Een groot contrast met nog geen drie maanden geleden, toen we hier met z’n vieren waren”, zegt Tobias Dencke, city-lead en campagneleider van de regio Arnhem samen met Bauke van der Laan.
“We hebben in Arnhem nu 350 leden. We bellen ieder nieuw lid op. We willen echt van iedereen hun eigen verhaal horen. We zoeken de verbinding om met elkaar problemen op te lossen”, zegt Tobias. “Natuurlijk zijn we als partij ook online actief, maar we gaan liever in gesprek.” vult Tobias aan.
Het positieve geluid van Volt valt in de smaak, ook in Arnhem. “Nieuwe leden geven stuk voor stuk aan ook graag te willen helpen. We hebben nu een groep van zo’n vijftig actieve leden die elke dag helpen met de campagne” aldus Dencke.

Over de auteur

Leon Zantinge

Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *