Het spoorwegtunneltje

Het spoorwegtunneltje

LENT – De spoorwegtunnel aan de parallelweg in Lent staat al langer in de schijnwerpers. Dit komt omdat de de gemeente Nijmegen deze niet uit wilt laten graven. De laatste tijd is er weer veel te doen om deze spoorwegtunnel.

Gerjan Linssen, 23-03-2021

De spoorwegtunnel is in Lent is een bekend begrip. Vooral nadat de Wijkraad Lent een bladzijde in de Lentse Lucht had gevuld over de tunnel. De Wijkraad Lent zet zich in voor de Lentenaar en bespreekt maatschappelijke onderwerpen die Lent aan het hart gaan. De Lentse Lucht is een maandelijks blad dat wordt geschreven en uitgegeven door vrijwilligers uit Lent. Elke Lentenaar krijgt deze door de bus.

Geschiedenis

In 1878-1879 wordt er een voetgangerstunneltje aangelegd om de Verloren Zeeg aan beide kanten van de spoordijk met elkaar te verbinden. Deze zou ten tijden van de Tweede Wereldoorlog dienen als schuilplaats voor omwonenden. Eind 1944 vindt hier echter een tragedie plaats. Een SS’er begint in het rond te schieten en roept dingen als: ‘’Feind ist drüber!’’ (Vijand is voorbij) en ‘’Die vergeltung!’’ (Wraak). Hierbij komen drie mensen om het leven en raken ongeveer twintig mensen gewond. In 1951 tijdens de koude oorlog wordt het tunneltje dicht gegraven uit angst voor Rusland.

Wijkraad Lent

Wanneer de Wijkraad Lent krijgt de kans om het verhaal te schrijven, pakken ze deze met beide handen aan. Voorzitter van de Wijkraad Brigitte Rutten vertelt het volgende: ‘’Deze informatie hebben wij weten te vergaren door mails die wij ontvangen van verschillende oudere Lentenaren, die zelf bij de beschieting aanwezig waren of via hun ouders ooggetuige waren’’. Ze vervolgt met: Wij vinden het respectloos dat zo’n beladen plek, met zo’n verdrietige geschiedenis en menselijk leed, met zand bedekt blijft. Het voelt alsof de slachtoffers vergeten en begraven zijn in dat tunneltje’’.

Gemeente Nijmegen

De gemeente Nijmegen geeft echter geen gehoor aan deze oproep. Omgevingsmanager van de gemeente Nijmegen Freya Stob zegt daarover het volgende: ‘’Wij kennen de wens van de Wijkraad Lent om het tunneltje onder het spoor open te maken, we hebben er als gemeente alleen niks over te zeggen. Het spoortalud (de schuine helling naast het spoor) is eigendom van Prorail, zij zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het spoornetwerk’’. Echter is er hoop voor de Wijkraad om het tunneltje te laten uitgraven. Stob: ‘’De wens om de tunnel weer open te maken is wel opgenomen in het door de gemeentefracties opgestelde overzicht van wensen en bedenkingen. Op 31 maart aanstaande wordt daarover in de Besluitronde van de gemeenteraad een beslissing genomen. Indien het college van burgemeesters en wethouders deze specifieke wens overneemt, dan zal in overleg met ProRail verkend worden of het weer openmaken van de tunnel technisch en financieel mogelijk is’’. Mocht het tunneltje dan dus toch uitgegraven worden, dan gaat het in ieder geval nog even duren.

Over de auteur

Gerjan Linssen

Ik keek boven maar nu is het onder zoek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *