Zwoegen in de buitenlucht

Zwoegen in de buitenlucht

Fanatieke sporters op de zaterdagmorgen.

ARNHEM – Sporten in de buitenlucht, dat kan sinds 16 maart. In groepjes van vier mogen de leden van sportschool Healthclub Heijenoord op 1,5 meter afstand buitensporten. “De mensen staan te poppelen om weer te bewegen”, zegt eigenaar Toon Stelling. 

Elisabeth van der Ploeg, 5 april 2021

“Kom op jongens nog één ronde!” klinkt buiten de kelder van sportschool Healthclub Heijenoord in Arnhem. Buiten liggen acht puffende sporters te zwoegen op grijze sportmatjes. “Sporten is een drug die ik nodig heb”, zegt Alwis Charpentier buitenadem. Hij is net klaar met sporten en is er nu voor de derde keer weer in de sportschool.

Nieuwe maatregeling

Sinds 16 maart is het mogelijk om in groepjes van vier te sporten. De Arnhemse sportschool werkt sindsdien met speciale trainingen. Groepjes van vier mogen samen op afstand sporten en de sportschool werkt met individuele trainingen met een trainer. “Als je hoort dat je kan sporten met meerdere mensen, moet je daar gelijk op inspelen”, zegt eigenaar Toon Stelling, terwijl hij een slok neemt van zijn groene thee.

Overleven

De sportschool in de Arnhemse wijk Heijenoord is gelegen aan de drukke Amsterdamseweg. Normaal gesproken is het op de zaterdagochtend druk in de sportschool. Nu is er geen ziel binnen te bekennen. “We hebben de hele zaak omgebouwd. We willen onze leden een nieuwe ervaring aanbieden, als we weer open mogen”, zegt Stelling trots. “Je probeert de band met je leden te behouden. Wat er ook gaat gebeuren.” Stelling krijgt steun van de overheid, maar dat is niet genoeg. “Dit kost echt zwaar geld. Het is echt overleven”, benadrukt Stelling.

In de kelder

Naarmate je in de sportschool naar achteren loopt, hoor je vanuit de oude bierkelder gerommel. Twee groepjes van vier zitten in de buitenlucht te sporten, onder begeleiding van drie trainers. Één jongen zit de sporters aan te moedigen. “Goed zo jongens!” Van een afstand kijkt Stelling naar de sporters. “Gaan jullie aan de slag?” zegt Stelling tegen de twee overige trainers, ze waren even afgeleid.

Samen sporten

De sporters zijn druk bezig met buikspieroefeningen. Ze liggen in een cirkel op anderhalvemeter. Bij ieder ligt een kettelbel. Sommige sporters haken af. “Mag ik nog even door?” vraagt een jongen aan de trainer. De trainer knikt. “De leden sporten samen in groepjes voor een half uur, daarna roeleren ze. Leden die zich voor de personaltraining hebben aangemeld, kunnen daarna een half uur sporten”, zegt trainer Hennes Schaminee. Fanatieke sporter Alwis Charpentier is net klaar met sporten. “Tot de volgende keer!” zegt hij tegen zijn mede sportgenootjes. Charpentier was tijdens de lockdown ook actief bezig met sporten. “Het is heerlijk om weer samen te mogen sporten. Ik heb de groep heel erg gemist”, zegt Charpentier nahijgend. “Met een groep sporten is het anders, dan alleen. Je houdt het toch nog wat langer vol.”

Over de auteur

Elisabeth van der Ploeg

Ik ben Elisabeth van der Ploeg, eerstejaars student journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *