Raadsvoorstel bestemmingsplan Whemedreef

Raadsvoorstel bestemmingsplan Whemedreef

Screenshot: Aysu Dilekci / Politieke Avond

ARNHEM – Woensdagavond 24 maart vond de Politieke Avond in het Stadhuis plaats. Het agendapunt ging over de vaststelling van het bestemmingsplan Whemedreef. Tijdens de Politieke Avond gaven de insprekers een toelichting over hun standpunt, waar de raadsleden op reageerden. 

Aysu Dilekci, 6 april 2021

Half negen ‘s avonds begint de Politieke Avond. Dat kondigde voorzitter Van der Loo aan, gemeenteraadslid van GroenLinks. Wegens de coronamaatregelen is de raadsvergadering via een onlinelink mee te volgen. De vier insprekers waren aanwezig via Teams, een online vergaderplatform.  Zij krijgen vijf minuten de tijd hun standpunten toe te lichten. Er wordt gesproken over het bestemmingsplan Whemedreef. In 2011 werd er een bestemmingsplan opgezet, zeven appartementen zouden worden opgezet met een ondergrondse parkeergarage. Financieel zou dit niet haalbaar zijn en de parkeergarage zou ten koste gaan van het bestaande maaiveld langs de Whemeplas. Volkshuisvesting, een woningcorporatie vooral actief in Arnhem, heeft samen met de gemeente Arnhem en de bewoners een nieuw bestemmingsplan opgezet, volgens documenten van gemeente Arnhem zou de gewenste invulling niet passen in het geldend bestemmingsplan.

Meer balans
Voorzitter Van der Loo kondigt de eerste inspreker aan: Walter Klein Nienhuis. Nienhuis begeleidt sinds 2008 bewoners in ontwikkelingsplannen en is vanavond aanwezig namens de bewoners. In het kort noemt Klein Nienhuis voorbeelden op van Malburgse ontwikkelingsplannen, die een goed resultaat hebben bereikt. Klein Nienhuis duidt aan de wijk meer in balans te willen brengen. Dat wil hij bereiken door woningen te bouwen in een duurder segment. Ook wil hij dat de bewoners kunnen genieten van de natuur. De raadsleden krijgen de mogelijkheid om hier op te reageren. De raadsleden hebben geen commentaar, Van der Loo annonceert de volgende inspreker.

Negeren
Wander Hendriks is aan het woord als een van de bewoners. Hendriks benadrukt niet tevreden te zijn met de aanpassingen van het bestemmingsplan: ”De eigen agenda en het negeren van de bewoners die daadwerkelijk de gevolgen van het besluit zullen ondervinden, heeft een plan opgeleverd dat grof afwijkt van het plan van het nieuwe zuid.” Zijn commentaar is gericht op de Volkshuisvesting. Dit levert veel reactie op bij de raadsleden. Onder andere VVD-lid Maref. Hij vraagt om meer uitleg: ”U heeft het over negeren. Werd er niet goed genoeg naar u geluisterd, of werden uw bevindingen niet overgenomen?” Hendriks benadrukt dat er niet goed is geluisterd.

Voor en door Malburgen
Als ontwikkelaar van koopmansprojecten en betrokkene bij het bestemmingsplan is Kristian Makkinga aan woord. Makkinga legt uit hoe het plan heeft plaatsgevonden. Daarop volgt: ”We willen dat het huidige bestemmingsplan, waar juist veel vraag is naar huurwoningen, doorstromend is in Malburgen. We moeten deze woningen kunnen realiseren voor en door Malburgen,” aldus Makkinga. Tijdens de toelichting van Makkinga heeft hij het over de cijfers van de woningen. Volgens de derde inspreker zou een ondergrondse parkeergarage leiden tot een duurdere markt. D66-lid Van Ommen vraagt naar deze cijfers. Volgens haar zou dit nergens zijn aangegeven.

Één zaak
Als laatste inspreker is Haiko ter Heid aan het woord, namens vastgoed ontwikkelaar Volkshuisvesting. In zijn toelichting heeft Ter Heid het over twee opvallende zaken, hij bespreekt uiteindelijk één zaak: waarom Volkshuisvesting toch niet doorging met het oude plan. ”Het oude bestemmingsplan is veel maatwerk en een dure bouw.”

Voortzetting
Wethouder Paping sluit de Politieke Avond af met een mededeling: ”Ik wil een gesprek aangaan met Ter Heid en de overleggroep van Malburgen-oost.” Hiermee wordt de Politieke Avond voortgezet op het moment dat er meer informatie beschikbaar over het bestemmingsplan.

Over de auteur

Aysu Dilekçi

frogs matter!!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *