Zij houden Nederland fit

Zij houden Nederland fit

Sportschool Getfit35 voor de coronacrisis

DOETINCHEM – De sportscholen zijn in totaal al zeven maanden gesloten. Sportschooleigenaren doen er alles aan om hun leden toch nog iets te bieden; er worden online sportlessen georganiseerd en voedingsschema’s opgesteld. De leden zien de sportscholen het liefst zo snel mogelijk weer opengaan sporten “het bewegen en de sociale contacten mis ik heel erg”.

Sterre Rekers, 4 april 2021

De sportscholen zitten dicht, de echte fanatiekelingen sporten in het park of verbouwen de huiskamer tot een yogaschool. Veel sportscholen bieden lessen om thuis bezig te blijven. Zo blijft Nederland toch nog fit en behouden de sportscholen nog enigszins hun leden.

Invloed van de overheid
René Bot, eigenaar van Getfit35 in Doetinchem ziet het liefst zijn sportschool vandaag nog opengaan “Het ondernemen is geen ondernemen meer, als ondernemer kun je fouten maken en dan heb je het zelf gedaan. Ik heb nu geen invloed op mijn onderneming, alleen de overheid”. In totaal zitten de sportscholen al zeven maanden dicht. Als ondernemer gericht op sport, ben je het niet gewend om stil te zitten “We proberen onze leden fit te houden door online lessen aan te bieden, we geven ’s ochtends en ’s avonds online work-outs via een livestream” vertelt Bot. Maar het is lastig om iedereen gemotiveerd te houden. “Als sportschool richten wij ons op een doelgroep die niet uren in de sportschool wil staan. Zo bieden wij een standaard parcours dat 35 minuten duurt. Het is daarom voor velen lastig om thuis te gaan sporten en deel te nemen aan onze online lessen. Velen van hen hebben juist iemand nodig die ze motiverend toespreekt tijdens de work-out”.

Wandelingen
Joop Zieverink (62) is een van de leden bij Getfit35. Door een blessure aan zijn schouder kan hij nu niet deelnemen aan de online sportlessen “Door mijn schouder kan ik nu helaas niet mee doen, anders had ik het zeker wel gedaan” vertelt Joop. Gelukkig biedt de sportschool, naast de online work-outs, ook wandelingen aan. “Buitenwandelingen, bijna niemand doet er aan mee” zegt hij lachend.  “Een paar avonden per week maar meestal zijn het de vaste mensen. Niet meer dan tien man. Elke avond met het zelfde groepje, en dan tien tot twaalf kilometer” vervolgt Joop. Op de vraag of hij het sporten mist is hij heel stellig “Ik mis het enorm, het lekker bewegen. Ik ging toch al snel twee tot drie keer per week”.

Voor veel mensen is het niet alleen het sporten dat gemist wordt ook het sociale contact en de routine van ergens heen gaan speelt mee. “Samen sporten met andere mensen en het sociale contact, dat mis ik ook. Ik bleef altijd nog even voor een kop koffie en een stuk fruit.” vertelt Joop.

Juist nu sport zo belangrijk is
Begin maart begonnen sportschool eigenaren handtekeningen te verzamelen. De petitie die ondertussen 14.555 keer ondertekend is, werd naar de Tweede Kamer gebracht. “Het is krom, iedereen heeft het erover dat sporten zo belangrijk is. Maar nu we juist de bevolking gezond moet houden, sluiten ze de sportscholen” aldus Bot.

Veel sportscholen komen met alternatieven voor de maandelijkse incasso’s. Zo hebben de leden van Getfit35 de keuze gekregen of ze hun abonnement bevriezen, opzeggen of een tegoed willen. Zo kunnen ze een periode gratis krijgen als de sportscholen weer open mogen. Op deze manier proberen ondernemers hun hoofd boven water te houden.

1,5 metersamenleving
De sportschool van Bot is in ieder geval al ingericht op de 1,5 metersamenleving “Overal zitten plastic platen tussen  en alles is op 1,5 meter neergezet. De kleedruimtes zitten dicht en ook het koffiezet apparaat mag niet gebruikt worden” vertelt Bot. Ook sportscholen mogen nu geen koffie serveren. Er blijft weinig over van het sociale aspect. Maar dat maakt voor sommige leden weinig verschil, zij willen weer kunnen sporten. “Ik heb veel zin om weer lekker te gaan sporten, door mijn schouder zal dat niet meteen honderd procent gaan, maar als de sportscholen weer opengaan, ben ik weer van de partij!” aldus Joop.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *