Kinderraad Doetinchem zet motie op de agenda

Kinderraad Doetinchem zet motie op de agenda

Foto: Meike van Mierlo

DOETINCHEM – De kinderraad van de gemeente Doetinchem is in december begonnen met het opstellen van de motie ‘Speeltuinen voor kinderen met en zonder een beperking’. In de kinderraadsvergadering van 7 april is vastgesteld dat deze motie op de agenda komt van de gemeenteraad.

Meike van Mierlo, 7 april 2021

De Kinderraad van Doetinchem bestaat sinds 20 november 2020. De raad bestaat uit vijftien leerlingen van verschillende basisscholen in de gemeente Doetinchem. De Kinderraad vergadert vier keer per jaar met leden uit de volwassen kinderraad. De kinderraad presenteert in deze vergaderingen onderwerpen die zij belangrijk vindt voor de gemeente. Op 7 april is dat speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking.

Belang
De vergadering start om kwart over elf ’s ochtends. Burgemeester Mark Boumans opent met kinderburgemeester Juliëtte de vergadering. De kinderraad presenteert de motie. Volgens de kinderraad is er in de gemeente Doetinchem behoefte aan een speeltuin met geschikte toestellen voor kinderen met en zonder beperking, deze bestaat nog niet in de gemeente. De kinderraad vindt het belangrijk dat kinderen met een beperking kunnen spelen met andere kinderen, ook met kinderen zonder beperking. Ook moeten alle kinderen meer kunnen bewegen en gezonder kunnen leven.

De plannen
Het plan van de kinderraad is op de korte termijn te onderzoeken welke aanpassingen er gedaan kunnen worden aan bestaande speeltuinen, om ze toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor kinderen met een beperking. Ook wil de raad laten uitzoeken welke onderdelen geschikt zijn voor kinderen met en zonder beperking. Op de lange termijn wil de kinderraad dat er een bestaande speeltuin wordt aangepast en uitgebreid, die toegankelijk is voor iedereen. Ook moet er een plan worden opgesteld over de voorwaarden voor de speeltuin en er moet een schets komen. Met het ontwerpen van de nieuwe speeltuin moet rekening worden gehouden met de toegankelijkheid voor kinderen met en zonder beperking.

Reactie
Dit plan wordt door de gemeenteraadsleden positief ontvangen. Eugenie Ketting (D66): “Het is een erg mooi plan waar veel politieke partijen achter staan.” Er worden een aantal kritische vragen gesteld aan de kinderraad, zo vraagt Ewout de Jong (CU/SGP) of het wel haalbaar is om een speeltuin voor zowel kinderen met als zonder beperking te maken omdat het te vol kan raken. De kinderraad reageert hierop dat ze het zo willen inrichten dat er genoeg ruimte is voor zoveel mogelijk kinderen. Annemarie Kamphuis (GroenLinks) vraagt: “Hebben jullie bij het opstellen van het plan gedacht aan alle soorten belemmeringen voor kinderen in een speeltuin, denk aan kinderen die niet goed kunnen zien?” Eefje uit de kinderraad vertelt dat ze daarover hebben nagedacht: “We hebben veel gedacht aan beperkingen die groter zijn zoals kinderen in een rolstoel, maar we hebben ook ideeën voor kinderen die andere beperkingen hebben zoals toestellen met voelonderdelen voor kinderen die niet goed kunnen zien.” De kinderraad is goed voorbereid en weet alle vragen te beantwoorden.

Applaus
Henk Bulten, wethouder van Financiën van gemeente Doetinchem: “Ik ben erg blij met dit voorstel van de kinderraad, ze hebben er goed over nagedacht. We willen er op de korte termijn mee aan de slag gaan en willen blijven samenwerken met de kinderraad.” Rosa Giesen, gemeenteraadslid (Gemeentebelangen Doetinchem) en begeleider kinderraad sluit de vergadering af: “Ik zal de motie in mei of april indienen bij de gemeenteraad, daarbij is dit de eerste motie van de kinderraad die op de agenda komt bij de gemeenteraad.” Er volgt groot applaus.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *