Winkelen in reusachtige Intratuin Duiven vreemde bedoeling in corona-tijd

Winkelen in reusachtige Intratuin Duiven vreemde bedoeling in corona-tijd

DUIVEN – Waar het normaal gesproken erg druk is in de Intratuin van Duiven, is het nu bijna muisstil. Winkelen in Coronatijden blijft onwennig, zeker in winkels zo groot als de Intratuin. Vanaf begin maart is het weer mogelijk om deze uitstapjes te maken, maar het is heel anders dan we gewend zijn.

Wiebe Smalbraak, 7 april 2021

De normaal zo drukke parkeerplaats van de op-één-na grootste Intratuin van Nederland is vandaag de dag zo rustig als nooit tevoren. Het immense gebouw mag weer bezoekers ontvangen vanaf begin maart. Dertig mensen worden per tijdsslot van dertig minuten toegelaten. Uiteraard wel op afspraak en met een mondkapje. Die afspraak moet ook nog eens vier uur van tevoren worden gemaakt. In een gebouw van 24.000 vierkante meter waar maar dertig mensen mogen zijn, loop je regelmatig eenzaam rond als je aan het winkelen bent.

Verlaten broeikas
Bij binnenkomst is meteen te merken dat het leeg is, elk geluid galmt door de grote hal. Alle winkels die ook een klein deel van het gebouw bezitten zijn ook open, maar er zijn weinig klanten. Eenmaal in de plantensectie van de Intratuin, lijkt het wel een verlaten broeikas. Met name door het glazen dak, dat ook op deze manier is ingericht. De prijskaartjes en af en toe een rondzwervende werknemer zorgen ervoor dat je toch doorhebt dat je in een winkel staat. Een muziekje op de achtergrond verbreekt de stilte nog enigszins. Er wordt veel gedaan om de regels na te leven: veel borden waar de looproute staat aangegeven, desinfectiepompjes en om de vijf minuten wordt er door de intercom omgeroepen dat er twee meter afstand moet worden gehouden. Alle medewerkers hebben een doorzichtig masker op, zo eentje die beslaat bij elke uitademing. Het restaurant is uiteraard ook dicht. Bij de ingang van staat een klein kraampje waar je wat te eten kunt halen maar dit moet wel buiten worden geconsumeerd.

Rondzwerven
Met zijn handen onder de aarde is Marco hard aan het werk. Hij is verkoopmedewerker bij de plantenafdeling. Zuchtend en met wallen onder zijn ogen is duidelijk te zien dat hij er al een lange werkdag heeft opzitten. Van hem mag de drukte snel terugkomen: “Nu ben ik vaak op zoek om iets te doen als ik aan het werk ben. Dat komt ook niet goed over naar de klant, als ik zo aan het rondzwerven ben.” Op elke afdeling zijn één of twee werknemers tegelijkertijd aan het werk. Hij merkt dat klanten zich anders zijn gaan gedragen: “Jongeren zijn wat minder voorzichtig, maar ouderen passen wel echt op. De ouderen komen ook nauwelijks meer”, viel hem op.

Heerlijke rust
Carla staat in alle rust bij de hondenspeeltjes te kijken. Zij winkelt nu juist graag als het rustig is: “Ik ben er onderhand wel aan gewend. Ik vind de rust heerlijk, zeker in zo’n drukke winkel als de Intratuin. Eerder liepen overal mensen en moest je overal wachten, nu kun je overal zo bij.” Ze ziet echter ook de nadelen in van deze manier van winkelen: “In sommige delen van de winkel is het zo verlaten, dat je je afvraagt of je wel de goede kant op loopt of dat je überhaupt wel op die plek mag zijn.” Bij het verlaten van het gebouw is het ook erg stil. Niemand die je nog even een goede dag wenst en ook geen lange rijen bij de kassa.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *