Wat zou bekerwinst betekenen voor Vitesse?

Wat zou bekerwinst betekenen voor Vitesse?

Foto: www.pixabay.com

ARNHEM – 18 april speelt Vitesse voor de vijfde keer de bekerfinale en dat is voor de tweede keer in vier jaar. In 2017 werd de finale gewonnen en pakte Vitesse haar eerste prijs in de clubgeschiedenis. Waarom zou het juist nu zo mooi zijn als Vitesse dit jaar weer de KNVB-beker wint?

Wiebe Smalbraak, 7 april 2021

Naast dat het winnen van de beker een enorm knappe prestatie zal zijn voor een club als Vitesse, zou het ook nog eens een mooie kroon zijn op het seizoen dat het tot nu toe draait. Stevig op de vierde plaats in de Eredivisie en Champions League voetbal is nog steeds binnen handbereik. Thomas Letsch heeft zich als trainer in zijn eerste seizoen bewezen en kan zich met bekerwinst onsterfelijk maken in Arnhem.

In 2017 was het al feest. Vitesse won voor het eerst in 125 jaar een prijs. AZ werd met 2-0 verslagen in de Kuip, dankzij twee goals van Ricky van Wolfswinkel. Vier jaar later kan het opnieuw, dit keer is titelverdediger Ajax is de tegenstander. Twee jaar geleden won Ajax en vorig jaar zou Ajax ook in de finale staan, maar deze werd helaas afgelast vanwege het welbekende virus. Een jaar later en de finale kan nu wel doorgaan. In een lege Kuip, zonder toeschouwers en een bandje met publieksgeluiden op de tv gaat er gespeeld worden. De prachtige doeken van de Feyenoordsupporters moeten worden weggehaald op aandringen van een aantal pro-Ajax aanhangers. Onzin natuurlijk, zulke spandoeken zijn toch veel mooier om te zien dan lege tribunes. Dat hebben we onderhand wel gezien. Niemand die er last van heeft behalve een aantal Ajaxfans, omdat ze toevallig in het stadion van Feyenoord hangen.

Mocht Vitesse winnen, dan zouden we kunnen spreken van de beste jaren in de clubgeschiedenis. Als de tweede prijs in vier jaar gewonnen wordt, terwijl daarvoor 125 jaar niks werd gewonnen spreek je van gloriejaren. Onder Letsch zie ik ook nog potentie voor Vitesse om verder te groeien, ook zonder bekerwinst. Als Vitesse de lijn doortrekt in de competitie en in de top 3 eindigt zou dat het beste seizoen ooit zijn. Helaas kunnen we het nu niet vieren op een volle Korenmarkt, maar de beste jaren van Vitesse komen wellicht nog. Met een jonge selectie en een ambitieuze trainer kan Vitesse de komende jaren nog wel even vooruit. Jonge spelers komen de laatste jaren graag bij Vitesse om zich te ontwikkelen, het zou Vitesse goed doen Europees voetbal te halen, zodat het nog betere voetballers kan aantrekken. Vitesse is immers een springplank gebleken richting de Europese subtop.

Ajax is in de competitie natuurlijk niet meer in te halen, maar wat zou het toch lekker zijn als Vitesse de beker wegsnoept voor de neus van de Amsterdammers. Zonder Daley Blind en André Onana, twee van Ajax beste spelers, is Vitesse zeker niet kansloos. Zij zijn wél op volle oorlogssterkte. Riechedly Bazoer zal met name zijn oude club pijn willen doen, kan ik me zo voorstellen. Hij werd in 2016 weggestuurd bij Ajax vanwege disciplinaire problemen en scoorde eerder dit seizoen al tegen Ajax en juichte gewoon tegen zijn oude club. Daar zit dus nog wel wat oud zeer. Bij Ajax zal de focus liggen op de Europa League, drie dagen voor de finale spelen ze in Rome. Ten Hag zal waarschijnlijk niet zijn sterkste elf opstellen tegen Vitesse. Dat geeft de Vitesse-man hoop.

Al met al kan dit seizoen de boeken in als een succesjaar voor Vitesse, met of zonder bekerwinst. Europees voetbal zit er dik in, of dat nou via de reguliere competitie is, of via de beker. Vitesse maakt een goede kans tegen Ajax, het zou mij niet verbazen als Vitesse à la PEC Zwolle in 2014 met 5-1 wint van de Amsterdammers. Vitesse heeft immers een veel gunstigere aanloop naar de wedstrijd. Helaas zonder publiek, zonder tocht door Arnhem, maar we kunnen er toch een mooi feestje van maken in onze eigen woonkamer. Wel volgens de regels natuurlijk.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *