Turkse Hazes zingt

Turkse Hazes zingt

Ersoy Demir

ARNHEM – Je hebt hem vast zingend voorbij zien komen op tv. De Turkse Hazes wordt hij genoemd, Ersoy Demir. Maar wat je niet weet is dat deze opkomende artiest gewoon uit Arnhem komt.

Tubagül Türkoğlu, 8 april 2021

“Mooie Turkse liedjes, maar Ersoy wij verstaan het niet!” Dat zeiden Ersoy zijn Nederlandse vrienden tegen hem. Voor de grap ging Ersoy de Turkse liedjes naar het Nederlands vertalen. Niet wetende dat deze onschuldige grap zou uitpakken tot een muziek carrière.

Hoe begonnen
Om hem beter te leren kennen maken we een tijdsprong van zo een vijfendertig jaar geleden. Daar waar Ersoy zijn liefde voor muziek begon. Toen hij elf was leerde hij gitaar spelen. Toen hij zestien was begon hij ook met zingen. Ersoy begon met het spelen van muziek in een Turks restaurant. Dat breide hij uit naar verlovingen, bruiloften en feestjes en partijen. Hoe meer ze gingen doen hoe meer ze werden gevraagd. Maar toen hij op zijn twintigste Andre Hazes ging zingen op bruiloften en televisies reclames werd hij pas echt bekend. Sinds dat moment heeft hij dan ook de bijnaam “Turkse Hazes” dat vindt hij hartstikke leuk, een grote eer vindt hij het. Maar in de toekomst als hij echt voor zichzelf gaat werken wordt zijn artiestenaam “Alias Turkse Hazes”

Liedjes vertalen
Ersoy vertaalt Nederlandse liedjes naar het Turks en Turkse liedjes naar het Nederlands. Ersoy zijn Nederlandse vrienden vonden de Turkse liedjes altijd mooi maar omdat zij de liedjes niet begrepen is Ersoy het voor hen gaan vertalen. Nadat hij voor de grap de liedjes is gaan vertalen begonnen mensen aan hem te vragen of hij weer liedjes kon vertalen. Mensen vonden het leuk. Ersoy is het toen steeds meer gaan uitbreiden. Inmiddels heeft hij al honderden nummers vertaald, en er video’s over gemaakt. Hij vertaalt ook Nederlandse liedjes naar het Turks zodat ook de Turkse mensen de Nederlandse liedjes begrijpen. “Ik ben een bruggenbouwer” aldus Ersoy Demir. Door het vertalen van de nummers brengt Ersoy twee verschillende culturen bij elkaar.

Optredens
Ersoy treedt nog steeds op in bruiloften, verlovingsfeesten, feesten etc, maar door corona staat dat allemaal stil. Daardoor maakt hij nu thuis muziek. Op zijn Instagram, Facebook TikTok en YouTube plaatst hij zijn muziek. Die video’s worden niet alleen in Nederland bekeken, ook in Turkije, België en Duitsland. Ersoy krijgt hele leuke reacties op zijn video’s. “Mensen vinden het echt leuk, mijn filmpjes worden massaal gedeeld.” Vaak krijgt Ersoy als reactie op zijn video’s “Wij deden dat vroeger ook op school. Wij gingen Turkse nummers vertalen maar wij hebben er nooit wat mee gedaan.”

Carrière
Ersoy treedt al heel lang op, ook werkt hij al vijfentwintig jaar als teamleider bij Fuji, een cameramerk. Ersoy is de laatste tijd een paar keer geïnterviewd. Hij was ook voor een uitzending voor de Vooravond gevraagd, waarbij hij “Kleine Jongen” van Andre Hazes in het half Turks en half Nederlands heeft gezongen voor Rachel Hazes. “Je kan er gewoon heel wat mee bereiken en dat heb ik ook gedaan, gelukkig. Mijn stem is volop gegaan door Nederland, en nu nog steeds dus. Mensen vinden het echt leuk daarom vind ik het ook extra leuk.” Ersoy mag deze dingen doen door zijn muziek en vertaling. Hij vindt muziek zo belangrijk en leuk dat hij hier zijn beroep van wil maken in de toekomst. Hij wil dan buiten Andre Hazes ook andere genres zingen. Hij wil in de toekomst een album uitbrengen met Nederlandse en Turkse liedjes.

Trots
Ersoy vindt het echt leuk als andere mensen trots op hem zijn. “Vooral Turkse mensen ook Nederlandse mensen hoor, maar vooral Turkse Mensen. Die vinden het geweldig dat ik heel goed Nederlands kan zingen en dat ik ook onze Turkse nummers vertaal naar het Nederlands. Dat vinden ze echt geweldig en daar zijn ze echt trots op.”

Corontijd
In coronatijd ging hij vaak op vrijdagvond live op Facebook om zichzelf en andere mensen te vermaken. “Vooral in coronatijd hebben mensen behoefte aan muziek. Bruiloften zijn voor Turkse mensen echt de plek om samen te komen. Nu dat niet meer kan. Is zo een vrijdagvond leuk voor de Turkse mensen om live bij elkaar te komen, en allemaal in hun woonkamer naar mijn muziek te luisteren.” Zo een vier/vijf duizend mensen komen kijken naar de live.

Doel
“Mijn doel is echt twee culturen met elkaar verbinden. Wat ik dus heel vaak te horen krijg zijn bijvoorbeeld Turkse werknemers die bij een Nederlands bedrijf werken. Die zijn dan heel trots op mijn liedjes en dat ik dan Nederlands zing. Ze roepen dan naar hun collega’s.” “Kijk is onze Turkse Hazes kan echt mooi zingen!”
“Meestal zeggen die collega’s dan,” “Ja nu niet meer, heel veel mensen kennen hem gewoon!” “Voorheen was het van laat maar horen, het zal wel.”
“Maar dat ze het helemaal te gek vinden, en dat die Turkse mensen helemaal trots worden. Dat soort dingen vind ik geweldig, dat ze gewoon een beetje kunnen pronken met hun Turkse Hazes.” Aldus Ersoy Demir.

“Het is uniek, niemand doet dit, het is apart en het blijft gewoon harstikke leuk.” Met deze woorden sloot Ersoy Demir het interview af.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *