Een ramadan op afstand

Een ramadan op afstand

ARNHEM – Dinsdag 13 april startte de ramadan voor moslims. Tijdens deze vastentijd bezochten moslims normaliter de moskee.  Wegens de coronamaatregelen is dit niet mogelijk. Hierdoor hield Türkiyem Moskee op de eerste dag van de ramadan een livestream voor Arnhemse moslims. 

Aysu Dilekci, 13 april 2021

Dinsdag begint de Ramadan voor moslims, deze valt voor de tweede keer in coronatijd. Gedurende deze maand mogen moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seks hebben. Vóór de coronapandemie bezochten moslims de moskee regelmatig voor het avondgebed; wegens de coronamaatregelen zal dit niet kunnen plaatsvinden. Toch hebben Arnhemse moslims de mogelijkheid om de ramadan-sfeer te kunnen beleven door de livestream van Türkiyem Moskee bij te wonen.

Voor iftar
Om kwart over acht begint de livestream, twintig minuten voor iftar, het Arabische woord voor ‘maaltijd na het verbreken van het vasten’. ”Bismi’llah ir-Rahman ir-Rahiem.” Met het basmala begint de imam de livestream, een Arabische spreuk die wordt uitgesproken bij het verrichten van een goede daad.

Genot
Na het basmala begint de imam het gesprek van de dag: het genot dat wordt ervaren tijdens de ramadan. ”Een vastende persoon ervaart twee soorten genot. Het moment waarop het vasten wordt verbroken en de beloning die het vasten zal opleveren,” aldus de imam. Hierna houdt de imam een kort gebed. Een goede ramadan-ervaring voor de vastende moslims, wenst de imam.

Traditie
De imam kondigt het begin van het eerste hoofdstuk van de Koran aan. Tijdens de ramadan zal elke dag het opvolgende hoofdstuk worden besproken. Volgens de imam is het lezen van de Koran tijdens de ramadan een traditie die is ontstaan door de profeet Mohammed, een boodschapper van God volgens moslims. De imam benadrukt hoe belangrijk het is om de Koran tijdens de ramadan te lezen, bij voorkeur de vertaling zodat men begrijpt wat er staat.

Anekdote
De imam vervolgt het gesprek met een anekdote. ”Na het middaggebed kwam een bekeerling bij me langs. Hij vertelde dat hij de Koran al drie keer in het Nederlands had gelezen. Vervolgens kwam er nog iemand langs, die als moslim is geboren en zei dat hij de Koran nooit in de voertaal heeft gelezen.” De imam benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is om te begrijpen wat er gelezen wordt. Hij voegt er ook aan toe dat vragen die door Profeet Mohammed zijn beantwoord, in de Koran zijn opgenomen. Maar door het in een vreemde taal te lezen, zal de lezer het antwoord niet weten.

Koe
De livestream nadert ten einde, met een prijsvraag als afsluiting. De kijker die als eerst het juiste antwoord plaatst in de YouTube chat, zal een Koran winnen. De vraag duidt: ”Wat is de vertaling van het eerste hoofdstuk uit de Koran: Bakara?” De vraag wordt binnen drie seconden beantwoord door Erdem Çelik: koe.

Eindelijk eten
Een aantal minuten voor de iftar staat de imam op en verricht de gebedsoproep. De imam rondt de livestream af en kondigt de iftar aan. Men kan eindelijk eten.

Over de auteur

Aysu Dilekçi

frogs matter!!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *