Geen nachtgebed in de moskeeën tijdens de ramadan

Geen nachtgebed in de moskeeën tijdens de ramadan

Türkiyem moskee in Arnhem

ARNHEM – De maand Ramadan is dertien april van start gegaan voor de moslims. Door de komst van de avondklok kunnen de moslims het Taraweeh gebed dit jaar niet verrichten in de moskee. Hoe gaat moskee Türkiyem uit Arnhem hiermee om?

Tubagül Türkoğlu, 15 april 2021 

De Ramadan is de belangrijkste maand voor de moslims. Dit is de maand waarin de Koran, dat is het heilige boek voor de moslims. Geopenbaard is op de wereld.

Vijf zuilen van de Islam
De moslims dienen zich te houden aan de vijf zuilen van de Islam. Vasten tijdens de Ramadan is daar één van. Tijdens de Ramadan mogen de moslims vanaf zonopkomst tot zonderondergang, niet eten, niet drinken en moeten ze zich afhouden van seksuele gemeenschap. Het dagelijkse gebed is ook één van de vijf zuilen waar de moslims zich aan dienen te houden. De moslims zijn verplicht vijf keer op een dag te bidden, Fahjr (dageraad), Dhur (middag), Asr (namiddag), Maghrib (zonsondergang of avond), Isha (nacht).

Avondklok
Naast deze vijf gebedstijden is er tijdens de Ramadan een extra gebed die de moslims verrichten. Dit gebed wordt het Taraweeh gebed genoemd. Nadat de moslims het vasten hebben verbroken, bidden zij het Isha gebed, dat is de vijfde en het laatste gebed op een dag. Tijdens de Ramadan bidden de moslims na het laatste gebed ook het Taraweeh gebed als extragebed. Het nachtgebed vindt rond tien uur ‘s avonds plaats. Dat betekent dat het nachtgebed in de moskee niet door kan gaan door de avondklok.

Moskee Türkiyem
Metin Karakaya is bestuurslid van de moskee Türkiyem in Arnhem. Hij geeft aan dat het bestuur van de moskee het erg jammer vindt. “Je kan het stukje van de Ramadan het Taraweeh gebed. Wat erbij hoort niet verrichten, dat is jammer. Het is ook een warm en leuk moment van samenkomen met mensen na het eten.” Maar verrast zijn ze niet verteld Metin. “Van vorig jaar waren we al gewend dat het nachtgebed niet doorging, toen waren de deuren van de moskeeën helemaal gesloten.” Gelukkig mogen dit jaar de deuren van de moskeeën wel open zijn voor andere gebedstijden. “Uiteraard wel met corona voorzorgmaatregelen, anderhalve meter afstand, mondkapjes en eigen gebedskleedjes,” aldus Metin.

Alternatieven
Metin verteld dat de moskee gebruik maakt van de technologie. De imam gaat tijdens het middaggebed live op YouTube. Ook gaat hij een halfuurtje voordat het vasten wordt verbroken live op YouTube. Hij praat dan iedere dag over verschillende Islamitische onderwerpen. Uitsluitend voor het verbreken van het vasten doet hij de gebedsoproep en daarna kan je het vasten verbreken. “We houden het gevoel erin,” verteld Metin.

Verzoek burgemeester
Metin verteld dat de moskee Türkiyem niet stilzit. “We zijn in overleg met de burgemeester Marcouch. Het overleg verloopt nog, binnen deze dagen zullen we antwoord krijgen.” Moskee Türkiyem wil met het voorstel toestemming krijgen om van tien uur ’s avonds tot half vijf ’s ochtends met een klein groepje aanwezig te kunnen zijn in de moskee, zodat zij onder andere het nachtgebed kunnen verrichten. Mocht het nachtgebed niet doorgaan voor kleine groepen door middel van het verzoek, blijven ze de situatie positief bekijken. “We gaan er van uit dat het nachtgebed volgend jaar wel door gaat en dat we weer met iedereen samen zijn,” aldus Metin Karakaya.

Burgers
Sena Ecevit gaat jaarlijks naar de moskee voor het Taraweeh gebed. Het lukt haar niet iedere dag, maar ze probeert zo vaak mogelijk te gaan. Sena vindt het dan ook erg jammer dat het Taraweeh gebed dit jaar niet doorgaat in de moskee. “De maand Ramadan voelt nu niet compleet zonder het Taraweeh gebed.”  Ze vertelt dat het gebed thuis verrichten anders is waardoor je het minder doet. “Als je in een moskee bent gaat het wat ‘makkelijker’ naar mijn idee.” Sena verteld dat ze thuis wel het gebed probeert te verrichten. “Mijn zus en ouders bidden ook het Taraweeh gebed, dus dan gaat het wel wat makkelijker samen. Je motiveert elkaar zo, daarnaast doe ik ook meer dingen tijdens de ramadan. Zoals de Koran lezen of sureler (versjes) leren die ik was vergeten,” aldus Sena Ecevit.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *