Gelredome gehuld in geel-zwarte rook

Gelredome gehuld in geel-zwarte rook

Foto's: Uitzwaaimoment spelers Vitesse

ARNHEM – In navolging van een sfeeractie op de John Frostbrug in Arnhem afgelopen woensdag, hebben naar schatting meer dan duizend Vitesse-supporters op zaterdag 17 april de spelersselectie bij stadion Gelredome uitgezwaaid.

Luuk Wolsink, 17 april 2021

Het gebeurt wel vaker dat supporters van Vitesse hun club uitzwaaien, maar deze keer is er een bijzondere aanleiding. De club uit Arnhem speelt zondag de KNVB-bekerfinale tegen AFC Ajax uit Amsterdam. De finale van de beker zal plaatsvinden in het stadion De Kuip in Rotterdam. Bekerwinst is belangrijk voor clubs, het levert naast een prestigieuze prijs namelijk een plek op in de derde kwalificatieronde van de Europa League. Winst komende zondag kan Vitesse de tweede grote prijs in de clubhistorie opleveren.

Uitzwaaien
De bedoeling van het uitzwaaien is dat de supporters de spelers een hart onder de riem steken. De spelersbussen doen een ronde langs de supporters. Er zijn tientallen suppoosten en politieagenten ingezet om het uitzwaaien in goede banen te leiden. In verband met het coronavirus wordt er gesommeerd om op anderhalve meter van elkaar te staan. Supporters staan achter een geel zwart lint zodat de spelersbus voldoende ruimte heeft om langs te rijden.

Aanwezig
Vanaf twaalf uur ‘s middags begint het parkeerterrein vol te stromen met supporters. In afwachting van de spelersbus verzamelen mensen zich op de parkeerplaats aan de rechterzijde van stadion GelreDome. Er is een divers gezelschap mensen aanwezig. Gezinnen, vriendengroepen en individuen maken zich klaar voor het uitzwaaimoment. Kwart voor een zijn er geluiden in de verte te horen. Dit blijkt een gedeelte van de hardekernsupporters te zijn. Begeleid door ritmische slagen op trommels en brandende fakkels met geel-zwarte kleur, komt deze harde kern het parkeerterrein op. De fans uit de harde kern bestaan voornamelijk uit mannen met capuchons of petten. In deze groep wordt weinig tot geen rekening gehouden met de coronamaatregelen.

Passie
Onder luid gejubel arriveren de spelersbussen rond één uur ‘s middags. Het ontvangstcomité van de supporters is indrukwekkend. Er worden opnieuw fakkels aangestoken, mensen zingen, zwaaien met sjaals en steken vuurwerk af. Supporters zijn door het dolle heen. De spelersbussen rijden langzaam door deze menigte heen. Fans slaan enthousiast tegen de bus aan. De supporters houden opnieuw weinig rekening met de maatregelen. De anderhalvemeter afstand wordt genegeerd en niet iedereen draagt een mondkapje. Op een gegeven moment wordt: “Wie niet springt die is een Jood” gezongen. Deze antisemitische leuzen staan onder de supporters bekend als een anti-Ajax lied.

Een goede reis
Bij het vertrek van de spelersbussen lopen veel supporters de bussen achterna. Dit veroorzaakt verkeershinder op het kruispunt Nijmeegseplein voor stadion Gelredome. Auto’s beginnen te toeteren, dit zweept de supporters alleen maar extra op. Toen de bussen het kruispunt verlieten kwam dit gedeelte van Arnhem langzaam weer tot rust. De supporters hebben nog een laatste troef in handen. Op een brug over en naast de snelweg A15 worden spandoeken en fakkels getoond. Dit alles met het doel om de Vitesse-spelers te motiveren voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen.

               

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *