Samen voetballen ongeacht je afkomst

Samen voetballen ongeacht je afkomst

Kinderen staan in de rij om te beginnen met de voetbaloefeningen.

ARNHEM – Kinderen uit arme en rijke gezinnen samenbrengen door met elkaar te voetballen. Dat is het doel van de Nijmeegse voetbalvereniging FC Peuter Profs, sportbedrijf Arnhem en maatschappelijke organisatie Yes & You. Na een groot succes in Nijmegen, kunnen kinderen nu ook in Arnhem voetballen. Op zondag 18 april is de aftrap. 

Ook burgemeester Ahmed Marcouch komt een balletje trappen met één van de kinderen.

Elisabeth van der Ploeg, 19 april 2021

“Normaal gesproken zeggen wij tegen de ouders niet schreeuwen en blijf stilstaan. Nu moeten jullie bewegen! Anders mag je niet op het park”, zegt Saïd Achouitar oprichter van FC Peuter Profs herhalend tegen de ouders als ze het veld op komen. Door het coronavirus mag je alleen op het voetbalveld komen, als je beweegt. Bij de ingang van het sportpark AZ 2000 hangen ballonnen, want het is feest. Vandaag is de open dag van Peuter Profs in Arnhem en de voetbalvereniging verwacht bijzonder bezoek.

Arm en rijk combineren 

“We moesten de rem op de aanmeldingen zetten”, zegt Jessica Badloe enthousiast, terwijl ze de ouders en kinderen begeleid. Badloe is directeur bij maatschappelijke organisatie Yes & You. Samen met FC Peuter Profs en sportbedrijf Arnhem, heeft Yes & You het initiatief naar Arnhem gebracht. De organisatie wil ouders die financieel niet rond komen of slecht de Nederlandse taal spreken helpen. “We willen kinderen van rijke wijken, combineren met kinderen van armere wijken”, zegt de directeur. Volgens de Gelderlander groeien in 2019 in Arnhem één op de acht kinderen op in armoede. Dat zijn volgens Het Centraal Bureau van de Statistiek meer dan drieduizend kinderen. Meer dan het landelijke gemiddelde. 8,3% van alle Nederlanders die onder de armoedegrens leven wonen in Arnhem, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Yes & You brengt ouders waarvoor deelname aan sportverenigingen niet vanzelfsprekend is, in contact met stichtingen of gemeentelijke regelingen, zoals de Gelrepas. Dat is één van de gemeentelijke armoede instrumenten. Met deze kortingspas kunnen mensen met een laag inkomen, gratis of met korting meedoen aan activiteiten. “Zo krijgen kansarme kinderen ook de kans om te sporten”, benadrukt Badloe.

Goedgevulde rugzak

FC Peuter Profs is een initiatief van de Nijmeegse organisatie FC Social Work. “In Nijmegen is Peuter Profs booming”, zegt Achouitar. Na één jaar succes in Nijmegen, kunnen ook Arnhemse peuters en kleuters van twee jaar, voetballen op het sportpark aan de Drielsedijk. Onder begeleiding van coaches met een voetbalachtergrond, trainen de kinderen in bubbels van vijf kinderen op anderhalve meter. “Toegankelijke oefeningen, die professionele voetballers ook doen”, zegt Achouitar. De oefeningen zijn belangrijk voor de motoriek en sociale ontwikkelingen van een kind. De zestig kinderen springen over hordes en slalommen langs paaltjes. “Door op jonge leeftijd te beginnen met sporten, hebben de kinderen een goedgevulde rugzak. Daar hebben ze in hun verdere carrière veel baat bij hebben”, benadrukt Achouitar. “De kinderen hebben zo de mogelijkheid, om door te stromen naar een reguliere sportvereniging.” Naast Arnhem breidt de organisatie ook uit naar Ede, Driel, Veenendaal en Amsterdam.

Over de auteur

Elisabeth van der Ploeg

Ik ben Elisabeth van der Ploeg, eerstejaars student journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *