Bijeenkomen voor de bijen

Bijeenkomen voor de bijen

Bijentelling op de Santackergaard

ELST/ARNHEMTijdens de vierde editie van de jaarlijkse Nationale Bijentelling op 17 en 18 april, kunnen mensen van jong en oud op ontdekkingsreis in eigen tuin. Een kleine gezamenlijke Bijentelling wordt gehouden in het bloemen-, bijen- en voedselbos, de Santackergaard in Elst.

Esther Penning de Vries, 20 april 2021

Op de dag van de Nationale Bijentelling kan iedereen met een tuin bijen gaan tellen. Via een telformulier met daarop zestien verschillende soorten bijen, hommels en zweefvliegen kan er worden geturfd. De telgegevens kunnen uiterlijk zondag om acht uur ’s avonds worden ingevoerd via de site van NationaleBijentelling.nl. Onderzoekers gebruiken de telgegevens van tellers uit heel Nederland om meer te weten te komen over de verschillende bijensoorten. Zo krijgen ze bijvoorbeeld te weten waar veel bijensoorten voorkomen. Ook krijgen ze inzicht of aantallen populaties toe- of afnemen. Na vijf jaar onderzoek kunnen de onderzoekers trends in bijenpopulaties helder krijgen en zo meer rekening houden met de bijen.

Arnhem Zoemt

Volgens Astrid Boerkamp is de Nationale Bijentelling een ontdekkingsreis in je eigen tuin. Boerkamp is al best een tijd gek van bijen. Ze is medeoprichtster van stichting Arnhem Zoemt. Arnhem Zoemt is een initiatief om Arnhem bloemrijker te maken voor de wilde bij. “Door de Nationale Bijentelling leer je kijken, je leert waarnemen in je eigen tuin,” zegt Boerkamp. “Daar hoeft je niet voor naar de jungle.”

In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Volgens Boerkamp weet het grootste gedeelte van de mensen niet dat er zo veel soorten bijen bestaan. “Denk bijvoorbeeld aan de honingbij,” legt Boerkamp uit. “Mensen zijn zo verbaasd en zeggen vaak: ‘Maar produceren alle bijen geen honing dan?’ Nee, dat is één soort die dat doet. De rest zorgt alleen voor nakomelingen en bestuiving”. Boerkamp vindt dat de Nationale Bijentelling een goede aanleiding is om meer over onze tuinen én bijen te leren.

Bijen tellen op de Santackergaard

De Santackergaard is een bloemen-, bijen- en voedselbos gelegen in Park Lingezegen in Elst. Sinds 2019 wordt de natuur hier volledig op zijn beloop gelaten. Dé geschikte plek om bijen te tellen dus.

De Bijentelling wordt begeleid door bestuursleden Leo Starink en Bart Ten Westeneind. Bijenkenner Johan Mittendorff is ook aanwezig om het een en ander over bijen te vertellen. Rond half elf verzamelen de acht deelnemers zich bij het insectvriendelijke hutje, gemaakt van riet en oude boomstammen. De deelnemers nemen plaats. Onder het genot van koffie, thee en een klein koekje wordt een korte introductie gegeven over het voedselbos. Ook wordt er een stukje basiskennis over de bijen en hommels gegeven door Johan. Er wordt ruimte gegeven om vragen te stellen.

Na het vragenrondje wordt het tijd voor het echte werk: de Bijentelling. Iedere deelnemer krijgt een pen en een telformulier met daarop de namen en bijbehorende plaatjes van zestien soorten bijen, hommels en zweefvliegen. Achter elkaar aan lopen de deelnemers de akker over. Soms wordt er stilgestaan om uitleg te geven. Écht stilgestaan wordt er niet, ook niet door de bijen. Er wordt gebukt en gehurkt om de bijen van dichtbij te kunnen zien. Veel bijen zijn te klein, te snel voor het oog of kruipen snel terug in hun holletje in de grond. Ook zit het weer niet helemaal mee. Het tellen blijkt een lastigere opgave dan gedacht.

De wind is inmiddels gaan liggen en de zon is gaan schijnen. Steeds meer bijen laten zich zien. Er kan nu echt geteld gaan worden. “Ah kijk, daar zit er een!” of “oh kijk, een hommel!” wordt er enthousiast geroepen. De deelnemers lijken zich te vermaken en krijgen het tellen beter onder de knie. Nog even een bezoekje aan de bijenkast, waar duizenden honingbijtjes druk in de weer zijn voor hun honing. Het rondje over de Santackergaard is gedaan en de Bijentelling is aan zijn eind gekomen. De telformulieren kunnen mee naar huis om ingevoerd te worden. De deelnemers leveren hun telbordjes in, bedanken de begeleiders voor de leerzame ochtend en verlaten met een voldaan gevoel de Santackergaard.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *