Vitesse verliest bekerfinale van Ajax

Vitesse verliest bekerfinale van Ajax

Foto: www.pixabay.com

ARNHEM – De bekerfinale tussen Vitesse en Ajax is geëindigd in een 2-1 nederlaag voor de Arnhemmers. Nadat beide teams in de eerste helft scoorden, bleef de stand lang gelijk. Ajax wist past in de blessuretijd de beslissende goal te maken.

Wiebe Smalbraak, 18 april 2021

Ajax won de beker al negentien keer eerder, voor hen is het dus de twintigste KNVB beker die is gewonnen. Vitesse won de prijs voor de eerste en vooralsnog enige keer in 2017. Vitesse behaalde al vijf keer eerder de finale, hiervan werden er vier verloren. De wedstrijd werd op 18:00 uur gespeeld in een lege Kuip in Rotterdam, het traditionele decor voor de bekerfinale. Hier waren alle spandoeken van de Feyenoord-fans op de tribunes vervangen door opgemaakte tribunes in de kleuren van Vitesse en Ajax.

Eerste helft
Vitesse was de aanjager in het eerste kwartier. Dit leverde echter geen grote kansen op voor de Arnhemmers. Nadat de Vitesse-storm was gaan liggen scoorde Ajax, Ryan Gravenberch volleerde in de 23e minuut knap raak. Het doelpunt ontstond na een gelukkige voorzet die van richting werd veranderd door oud-Ajaxied Danilho Doekhi. De voorsprong duurde echter niet lang. Zeven minuten later brak Armando Broja door de verdediging en gaf de bal voor waarop Loïs Openda binnenschoot. De Belg greep meteen naar zijn hamstring tijdens de viering van het doelpunt. Hij verliet kort het veld, maar kon de wedstrijd toch vervolgen.

Late goal
In de tweede helft was Ajax de bovenliggende ploeg. Doelman Remko Pasveer kon zich een heldenrol verschaffen. Hij verrichtte een aantal belangrijke reddingen op de doelpogingen van Ajax. Antony, de behendige Braziliaanse buitenspeler van Ajax was een constante plaag voor de verdedigers van Vitesse. In minuut 86 legde Jacob Rasmussen hem op harde wijze neer. De charge werd door scheidsrechter Björn Kuipers beoordeeld met een rode kaart. Kort daarna ging het fout voor Vitesse. Het was misschien wel de allerlaatste kans van de wedstrijd. David Neres besliste in de eerste minuut van de blessuretijd de wedstrijd. Na een kopbal van Sébastien Haller viel de bal voor goed voor Neres. Hij schoot de bal vervolgens beheerst in de hoek. De Braziliaan stond pas vier minuten binnen de lijnen, maar was direct beslissend.

Meer verdient
Thomas Letsch, de succesvolle trainer van Vitesse reageerde voor de camera van ESPN na afloop van de wedstrijd: “Ik denk dat we het verdienden om de verlenging te halen. Niemand weet wat er dan was gebeurd”, stelde Letsch. Ajax had de zware wedstrijd tegen AS Roma nog in de benen. “Zij speelden donderdag nog, dan kan alles gebeuren in een verlenging, we hadden meer verdient.” De Duitse trainer verlengde een week voor de wedstrijd zijn contract nog. Hij tekende bij tot medio 2023. 

Balen
Remko Pasveer, aanvoerder van Vitesse, vond echter wel dat Ajax verdient heeft gewonnen: “Zij hebben afgelopen donderdag nog gespeeld. Wij moeten er veel energie in steken om onze wil op te leggen, uiteindelijk hebben we dat te weinig gedaan. Zij hebben verdiend gewonnen.” De teleurstelling overheerst bij Vitesse na afloop vertelt de doelman: “Dit is een grote teleurstelling. We waren hier extra op focust, vooral de afgelopen week. In Arnhem en omstreken hebben we veel supporters, dan wil je dit meenemen naar huis. Dan is dit natuurlijk balen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *