Arnhem klimaatveranderingproof

Arnhem klimaatveranderingproof

Ontwerper Dafne van der Wal en presentator Bert Roete praten over klimaatbestendigheid.

ARNHEM – Hoe wordt Arnhem weerbaarder tegen klimaatverandering? Dat is de vraag die zes Arnhemse ontwerpers zichzelf stellen. Op donderdag 22 april presenteren platform Arnhem Klimaatbestendig en architectuurcentrum CASA, zes ontwerpen om Arnhem groener te maken. 

Elisabeth van der Ploeg, 27 april 2021

“Minder verharding, meer groen. Hoe dat te doen?” Met dat rijmpje begint presentator Ton Schulte van Centrum voor Architectuur en Stedenbouw de YouTubevideo. Samen met presentator Bert Roete van Platform Arnhem Klimaatbestendig presenteert hij donderdagavond de eerste aflevering van de serie Code Blauw. Platform Arnhem Klimaatbestendig is een organisatie die Arnhemmers wil informeren en inspireren om de stad klimaatbestendig te maken. Dat doen ze door de serie Code Blauw. “De toekomst lijkt ons te hebben ingehaald. Klimaatverandering is nu al een feit”, zegt presentator Schulte. Door klimaatverandering krijgen steden te maken met piekbuien, wat zorg voor wateroverlast. “Hoe maak je van Arnhem een spons?” vraagt Schulte. Zes ruimtelijke ontwerpers beantwoorden in de video de vraag met hun visie.

Pittige opgave

Het ontwerp van Daphne van der Wal.

De video is om acht uur ‘s avond te zien op Youtube. Zes Arnhemse ontwerpers presenteren in Showroom Arnhem één voor één hun ideeën om de stad groener te maken. Eén daarvan is de Arnhemse ontwerper Daphne van der Wal van Le Far West. Le Far West is een studio voor Landschapsarchitectuur uit Arnhem. De ontwerper presenteert een ontwerp voor een toekomstbestendige wijk in Amersfoort. “Het was het laatste groene plekje in Amersfoort dat nog beschikbaar was. Aan ons was de opgave daar iets mee te doen. We moesten een klimaatbestendige wijk ontwerpen”, zegt Van der Wal. Bij het ontwerpen van de toekomstige wijk in Amersfoort heeft ze rekening gehouden met de waterafvoer van de wijk. “Het is een pittige opgave. Sommige ideeën werden niet aangenomen door de opdrachtgever”, zegt Van der Wal. Ze kwam met een nieuw idee. Zogenoemde watepdoorluikende verhardingen. De hele wijk in Amersfoort wordt ingericht met stenen, waar water in de voegen kan gaan zitten. Door groene schuurdaken en parkeerplaatsen heeft het water de mogelijkheid om de bodem in te trekken. De ontwerper wil in de Arnhemse wijk Coehoorn hetzelfde idee doorzetten.

Veel optimisme

In de zomer van 2020 presenteerde de gemeente Arnhem een plan om de stad groener te maken. Het zogenoemde Strategie Klimaatadaptatieplan 2020-2030. De gemeente wil de stad voorbereiden tegen klimaatverandering. Er verdwijnt asfalt en op verschillende plekken in de stad worden vijvers aangelegd. De groene inrichting moet ervoor zorgen dat Arnhem tegen extreme droogte, hitte en plensbuien kan. “De aanleiding voor CASA en Arnhem Klimaatbestendig om samen op te trekken”, zegt Schulte. Naast het adaptatieplan krijgen Arnhemmers subsidie, als ze hun huizen vergroenen.  “De gemeente Arnhem heeft hoge klimaatambities”, zegt Van der Wal. “Aan de voorkant is veel optimisme, maar aan de achterkant wordt op de rem getrapt”, benadrukt Van der Wal aan het eind van haar presentatie. “Zo’n project is een lang proces, maar ik denk dat je samen met een goeie opdrachtgever heel ver komt.”

Over de auteur

Elisabeth van der Ploeg

Ik ben Elisabeth van der Ploeg, eerstejaars student journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *