Gemeente Arnhem doet onderzoek naar onveiligheid op straat

Gemeente Arnhem doet onderzoek naar onveiligheid op straat

ARNHEM – De gemeente Arnhem start een onderzoek naar straatintimidatie in Arnhem. Dit doen ze in samenwerking met de universiteit van Nijmegen, stichting Stop Straatintimidatie en de regionale adviesorganisatie ter bestrijding van discriminatie, Vizier Oost. Twee weken geleden werd er al een protest tegen seksuele intimidatie georganiseerd door Stop Straatintimidatie.

Anne Pasman, 23 april 2021

Op het marktplein voor het provinciehuis in Arnhem kwamen op 11 april ruim 400 mensen samen om te demonstreren tegen straatintimidatie. De organisatie van het protest vindt het onacceptabel dat vrouwen, leden van de lhbti-gemeenschap of gehandicapte personen op straat worden nageroepen, lastiggevallen of aangerand. Mijke Ambaum is één van de organisatoren. Ambaum sprak van een succesvolle demonstratie en bedankte via Instagram alle betrokkenen.

“Vol liefde, voldaanheid en emotie. Dank aan het team, dank aan de sprekers, dank aan de demonstranten. Mijn hart.”

Tijd voor een nieuwe aanpak
In cijfers van de gemeente is te zien dat het gevoel van onveiligheid weer aan het toenemen is. Ook worden er meer mensen nagefloten en op straat lastiggevallen. Diede Beumer van de gemeente Arnhem weet hier meer over: “Uit een onderzoek van de gemeente uit 2019 bleek dat 63% van de ondervraagde vrouwen één keer of vaker te maken heeft gehad met seksuele intimidatie op straat. Dit was voor de gemeente een aanleiding om een nieuwe aanpak tegen straatintimidatie te formuleren.” Het onderzoek is de eerste stap van die aanpak.

Onderzoek
Het onderzoek dat nu van start is gegaan is opgezet door Vizier Oost en de Radboud-universiteit. Vizier Oost heeft begin dit jaar een meldpunt opgezet waar slachtoffers van seksuele straatintimidatie hun verhaal kwijt kunnen en in contact kunnen komen met lotgenoten. Ze willen onderzoeken wat voor ervaringen mensen in Arnhem hebben met dit onderwerp en wie meestal de daders zijn. In een enquête wordt gevraagd naar hoe vaak mensen diverse vormen van seksuele intimidatie hebben meegemaakt in Arnhem. Er wordt ook onderzocht op welke plek en in welke wijk dit plaats heeft gevonden. De vragenlijst wordt verspreid via Instagram.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *