Basisscholen kleurden oranje

Basisscholen kleurden oranje

Sportactiviteit bij Edese Schoolvereniging

EDE – Op 23 april startte de landelijke Koningsspelen. De Koningsspelen is een sportief Oranjefeest voor kinderen in het primaire onderwijs. Voor de coronacrisis bestond de Koningsspelen uit een gezamenlijk ontbijt en uit sportieve activiteiten. Dit jaar konden basisscholen zelf bepalen hoe ze de Koningsspelen gingen organiseren. Basisscholen konden zich inschrijven om inspiratie op te doen voor de Koningsspelen. Volgens koningsspelen.nl hebben dit jaar ruim vijftig basisscholen in de stad Ede zich ingeschreven.

Sietske Hugenholtz, 23 april 2021

Vorig jaar konden de Koningsspelen niet doorgaan, omdat de scholen dicht waren op dat moment. Dit jaar openden koning Willem-Alexander en koningin Maxima de achtste editie van de Koningsspelen in Amersfoort op basisschool de Vlinderslag. Kinderen voor Kinderen begonnen na het startschot het Koningslied Zij aan Zij te zingen en dansen. Het jaarlijkse Koningsontbijt werd verschoven naar 2022 door de op dit moment geldende richtlijnen en adviezen. Dat hebben ze besloten, omdat het vrijwel onmogelijk was met de afstand en hygiëne.

Koningslied van Kinderen voor Kinderen Zij aan Zij bij OBS Uniek in Ede

Opening
S’Ochtends begonnen de basisscholen Edese Schoolvereniging, De Zuiderpoort en OBS Uniek uit Ede dansend met het Koningslied Zij aan Zij van Kinderen voor Kinderen. Anja Voorhout is kleuterjuf van OBS Uniek en ging als eerste om 09:45 met groep 1 naar het schoolplein toe om samen het Koningslied te dansen. De groepen mochten een voor een naar buiten om te voorkomen dat ze gemixt werden.“Op het schoolplein zijn er vijf vakken gemaakt voor de groepen. Vooraan staan groep 1 tot en met 3, tweede rij groep 4 tot en met 6 en achteraan staan groep 7 en 8”, vertelde directrice Heidi Kok van OBS Uniek. Daarna begonnen de kleuters van Openbare basisschool Uniek met een dansworkshop in de gymzaal.

Organisatie
De meest gestelde vraag van basisscholen was of de landelijke organisatie van de Koningsspelen enkele tips hadden hoe ze activiteiten konden uitvoeren tijdens de huidige situatie. De landelijke organisatie gaf in hun Toolkit vier tips wat kinderen en leerkrachten konden doen om thuis het Koningsontbijt voort te zetten. Zo konden leerkrachten een doe-boekje downloaden via de website en in dat boekje kregen kinderen puzzels, recepten en leerzame weetjes. De landelijke organisatie verzochten basisscholen de sportactiviteiten zonder inzet van volwassenen om onnodige contacten organiseren, in de buitenlucht op en rondom school en de klassen gemixt te laten. Directeur van basisschool Edese Schoolvereniging Martin Roets vertelde dat kinderen zoveel mogelijk in hun eigen bubbel blijven op school. “We laten acht groepen hun eigen bubbel creëren om ervoor te zorgen dat als iemand besmet is met het virus, de school niet hoeft te sluiten. Gelukkig heeft onze basisschool ongeveer vier hectare grond, dus zo konden de sportactiviteiten buiten in verschillende groepjes plaats vinden”, aldus Roets. Ook kregen de basisscholen die zich hadden ingeschreven bij de landelijke organisatie een sport- en feestpakket. Daarin zaten sport- en spelitems die de scholen konden gebruiken tijdens de activiteiten. Zo kregen scholen een voetbal, frisbee en werp- en vangnetjes.

Thuisblijvers
Om alle kinderen thuis of op school te laten bewegen tijdens de Koningsspelen, bood de organisatie in samenwerking met kinderprogramma Zappsport een digitale work-out aan. De work-out werd gegeven door Rico Verhoeven en duurde dertig minuten. Rico Verhoeven voerde de squat en push-up oefeningen samen met enkele kinderen uit.

Thema
Het thema van dit jaar was IK + JIJ = WIJ. Met dit thema wilde de organisatie laten zien dat we juist elkaar in deze tijd nodig hebben. Dat thema kwam terug in het Koningslied van Kinderen voor Kinderen Zij aan Zij en in de sportactiviteiten. Volgens twee leden uit de groep Kinderen voor Kinderen is dit thema nog extra mooi, want het maakt niet uit wie je bent of wat je bent, je mag altijd mee dansen en zingen. Dat vertelden ze in een interview aan Radio Utrecht.

Over de auteur

Sietske Hugenholtz

Ik ben eerstejaars student aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *