Seksuele intimidatie op scholen: hoe wordt het aangepakt?

Seksuele intimidatie op scholen: hoe wordt het aangepakt?

Screenshot Aysu Dilekci / Stichting School en Veiligheid

ARNHEM – Na een oproep van NOS Stories op 15 april blijkt dat veel scholieren ontevreden zijn met de manier waarop middelbare scholen omgaan met seksuele intimidatie en geweld. Eén van hen is de Arnhemse leerling Nadra Fallaha. 

Aysu Dilekci, 29 april 2021

”Tijdens de gymles raakte de gymdocent mij ongepast aan. Ik schrok ervan, maar durfde er op dat moment niets van te zeggen. Het enige wat ik kon doen, was afstand nemen”, zegt de 17-jarige middelbare scholier Nadra Fallaha. Fallaha kiest ervoor haar middelbare school niet te noemen. Tijdens de gymlessen begonnen de eerste aanrakingen. ”Aan het begin van de les waren het schouderaanrakingen. Voor ik het wist stond hij achter me om mij te tonen hoe ik moest hockeyen.”

Aan de late kant
Fallaha was echter niet de enige leerling die hiermee te maken kreeg. Na het inlichten van een vertrouwenspersoon op school is een onderzoek gestart naar de gymleraar. Volgens Fallaha aan de wat late kant. ”Er zijn zeven leerlingen voor mij geweest, die al een melding hebben gedaan bij hun mentor. Als ik het nooit had aangegeven, liep hij waarschijnlijk nog rond op school.”

Beangstigend
De docent werd ontslagen, maakt dat school weer een veilige plek voor Fallaha? ”Het was een beangstigende situatie. Ik heb het er nog steeds moeilijk mee wanneer ik eraan terugdenk. Het is belangrijk voor mij dat dit niet opnieuw gebeurt en scholieren onder angst moeten leven.”

Een sociaal veilig klimaat
Fallaha’s situatie is één voorbeeld van seksuele intimidatie op school, maar voor soortgelijke gevallen kunnen scholen contact opnemen met de Stichting School en Veiligheid. Een landelijke stichting waarbij scholen worden ondersteund bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Hoe dit te werk gaat, legt beleidsmedewerker Emily van Driel uit. ”Scholen contacteren regelmatig de helpdesk over seksuele intimidatie. Dit kan tussen leerlingen onderling, of medewerker naar leerling zijn. Vervolgens geven wij hen advies. Vaak weten wij niet of het advies wordt opgevolgd. Scholen zijn vrij ons advies wel of niet op te volgen.”

Zo zorgvuldig mogelijk
Volgens Van Driel willen de scholen die de stichting contacteren op een zorgvuldige manier de meldingen afhandelen. Zo willen scholen de afwegingen die ze zullen moeten maken overleggen. Van Driel vervolgt met een voorbeeld: ”Een leerling die meldt dat een docent haar op een intimiderende manier aankijkt, moet serieus worden genomen. Tegelijkertijd wil de school het personeelslid beschermen tegen onterechte beschuldigingen, omdat de leerling wegens een laag cijfer uit wraak een melding heeft gedaan. Hierdoor wijzen we scholen op preventie: praat met elkaar over gewenst en ongewenst gedrag, maak hierover afspraken om bewust, respectvol en verantwoord om te gaan met je eigen seksuele gedrag en dat van anderen.”
Bij verdenking van seksueel misbruik of aanranding zijn scholen verplicht dit te melden bij de Inspectie van het Onderwijs. ”Wij adviseren scholen bij gevallen waar verdenking van sprake is te melden”, aldus Van Driel.

Schaamte
Voor Arnhemse slachtoffers van seksuele intimidatie is er sinds 2019 een meldpunt: Meldpunt Seksuele Intimidatie Arnhem. Slachtoffers kunnen contact opnemen voor een (anoniem) gesprek, emotionele steun en eventueel hulp bij vervolgstappen. Sylvia Kuster is een van de contactpersonen bij Meldpunt Seksuele Intimidatie Arnhem. Volgens Kuster is het lastig om te achterhalen of er veel meldingen afkomstig zijn van scholieren: ”Het probleem is dat seksuele intimidatie niet altijd wordt gemeld. Er zit een schaamte of angst achter.”

Hoop
Als reactie op het item van NOS-Stories liet demissionair minister Slob weten dat er aan een wetswijziging wordt gewerkt. Met de nieuwe wet zullen in de toekomst niet alleen vermoedens van seksueel misbruik aan de Inspectie van het Onderwijs worden gemeld, maar ook vermoedens van seksuele intimidatie. Kuster heeft hoop in deze nieuwe wet. ‘’Ik hoop dat de wetswijziging bijdraagt aan de leerlingen en dat ze durfen te melden wat hen overkomt.‘’

Over de auteur

Aysu Dilekçi

frogs matter!!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *