Arnhemse ondernemers beleven ramadan.

Arnhemse ondernemers beleven ramadan.

ARNHEM – Bedrijven uit Arnhem spelen in op de ramadan. De vastenmaand duurt van 12 april tot en met de avond van 12 mei. Een aantal werknemers en werkgevers zijn islamitisch en doen mee met de ramadan. Drie Arnhemmers vertellen over hun ervaringen tijdens deze periode.

Luuk Wolsink, 13 mei 2021

Mensen die met de ramadan meedoen, vasten gedurende de dag. Van zonsopkomst tot zonsondergang wordt er niet gegeten en gedronken. Volgens de islam is vasten een manier voor de mens om meer discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing te creëren. Het idee is dat de mens hierdoor de baas kan zijn over zijn of haar verlangens en lusten. Naast het vasten wordt er extra aandacht besteed aan onder andere liefdadigheid, vrijgevigheid en samenhorigheid. De ramadan wordt meestal met familie en vrienden afgesloten met de Eid al-Fitr, in Nederland beter bekend als het Suikerfeest.

Horeca
De 57-jarige Pakize Cilingir is ruim negen jaar eigenaresse van lunchroom Sofra in de binnenstad van Arnhem. Naast het runnen van een lunchroom geeft Cilingir verschillende workshops waaronder het maken van gerechten uit de Turkse keuken. Door covid is Sofra het afgelopen jaar niet open geweest. Cilingir geeft aan dat Sofra ook tijdens de ramadan gesloten is. “We werken graag ondanks de ramadan, maar we sluiten omdat zeventig procent van onze klanten wegblijft. Het openhouden van Sofra is financieel dus niet gunstig.” Cilingir heeft plannen om met het Suikerfeest weer open te gaan. “We gaan voor de heropening een speciale actie verzinnen. Klanten kunnen bij ons bestellen op een to-go manier. De insteek is om na het Suikerfeest op die manier door te gaan.”
  
Zelfstandig ondernemer
“Ik vind het soms lastig om te vasten.” Dat geeft de 40-jarige Sharila Mahboeb van webshop MijnMiniMoslim toe. Mahboeb werkt en studeert als pedagogisch medewerker en combineert dat met het onderhouden van een webshop met producten voor islamitische kinderen. “De combinatie van een studie naast mijn werkzaamheden kan voor mijn gezondheid zwaar zijn, dus dan vast ik die dag niet en dat haal ik later in”. Mahboeb ziet tijdens de ramadan een stijging van verkopen van producten in haar webshop: “Elk jaar wordt er in deze periode meer verkocht. Veel producten waaronder gebedskleedjes zijn populairder dan normaal”. Mahboeb speelt met nieuwe producten waaronder kussentjes in de vorm van een ster of een maan in op de ramadan periode. “Naast het aanbod van deze producten biedt ik in samenwerking met andere ondernemers een giveaway aan. De giveaway bestaat uit een win actie van producten voor kinderen en loopt via mijn sociale media kanalen.”

Halal
Amin* is werknemer bij slagerij Ammi, dat gelegen is in Elderveld. “Mijn baas doet ook mee met de ramadan en houdt er rekening mee dat ik het in deze periode zwaarder kan hebben. Als het nodig is, dan kan ik pauze nemen.” Amin vindt de eerste dagen van de ramadan in combinatie met het werk het zwaarst. Hij geeft aan na een paar dagen gewend te zijn aan het vasten.  Tijdens zijn werkzaamheden in de slagerij valt hem het volgende op: “Wij verkopen halal vlees. Ik merk dat er tijdens de ramadan meer vlees wordt gekocht dan voor de ramadan. De maand van de ramadan gaat dan ook voor slagerij Ammi volgens de verwachting”, aldus Amin.

*Volledige naam Amin is bekend bij de redactie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *