”Ik maak voor andere kinderen wat ik zelf als kind niet heb gehad.”

”Ik maak voor andere kinderen wat ik zelf als kind niet heb gehad.”

Nuhat Kanat / Foto: Aysu DIlekci

ARNHEM – Nuhat Kanat maakt Japanse haakcreaties, ook wel amigurumi genoemd. Tijdens de lockdown was ze op zoek naar een bezigheid. Nu verkoopt ze haar amigurumi in heel Nederland.

Aysu Dilekci, 13 mei 2021

Wat begon als eindeloos gescrold op Instagram tijdens de zoveelste lockdownavond, werd een passie. ”In mijn tijdlijn zag ik steeds van die zelfgemaakte poppen langskomen. Ik werd nieuwsgierig. Van het ene amigurumi-account belandde ik op het andere. Het was rond drie uur ’s nachts dat ik dacht: ‘Ja, dit ga ik doen.’’ En dat deed ze, de volgende dag haakte Kanat haar eerste pop: Spiderman.

Hoe heeft u zich ontwikkeld in amigurumi?
Op een jonge leeftijd leerde Kanat haken van haar nicht. ”Natuurlijk kon ik nog geen knuffels haken. Ik nam contact op met een dame, die haar poppen op Instagram postte. Er bleek een WhatsApp-groep te zijn waar wekelijks knuffelopdrachten worden gedeeld.” Dat het véél werk is, vindt Kanat een understatement. ”Je bent er constant mee bezig. Aan het einde van de week moet je de pop af hebben.” Kanat maakt duidelijk dat de wekelijkse poppenopdrachten haar wel hebben geholpen. ”Er is een groot verschil tussen mijn eerste pop en een pop die ik onlangs heb gehaakt. Ik hou me nu bezig met ingewikkeldere knuffels, die ik een paar maanden geleden nooit had kunnen maken.”

Achter Kanat staat een grote roze tas. Uit de gleuf zijn de kleurrijke poppen te zien. ”Ik heb daar alle knuffels in zitten, die ik tot nu toe heb gemaakt. Dat zijn ongeveer 90 knuffels. Sommige worden verkocht, of gedoneerd.” Uit de tas haalt Kanat een knuffel tevoorschijn, die ze als beginneling had gehaakt. ”Dit maken was zeker niet eenvoudig. In het begin van deze hobby heb ik een knuffel meerdere keren moeten haken, omdat de staart er dan niet goed uitzag. Het is een tijdrovende hobby die ik met liefde doe. Ik blijf soms tot vier uur ‘s nachts op, omdat ik de tijd uit het oog verlies.”

Kanat haalt nog een tas tevoorschijn, een véél kleinere vergeleken met de roze tas. Vanuit de doorzichtige stof zijn de garen, haaknaalden en vulstof te zien. ”Ik draag deze tas bijna altijd met me mee. Ook wanneer ik langs ga bij mijn vriendinnen. Of ik nooit moe word van haken, krijg ik vaak van ze te horen”, vertelt Kanat lachend.

Waarom is amigurumi zo belangrijk voor u?
”Als kind heb ik geen speelgoed gehad. Daarvoor was er niet genoeg geld. Op mijn negende maakte ik mijn eerste pop, die bestond uit restjes stof en touw, die ik had gestolen van mijn moeder. Door te haken, probeer ik het gemis van knuffels en poppen te compenseren. Het is belangrijk dat kinderen iets hebben om mee te spelen”, vertelt Kanat. ”Ik maak voor andere kinderen wat ik zelf als kind niet heb gehad.”

Over de auteur

Aysu Dilekçi

frogs matter!!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *