Buitententoonstelling op landgoed Bronbeek

Buitententoonstelling op landgoed Bronbeek

Buitententoonstelling Vrijheid? Merdeka in Bronbeek

ARNHEM – Vanaf 19 april tot en met 1 juli 2021 is de buitententoonstelling Vrijheid? Merdeka op het landgoed Bronbeek te zien. De buitententoonstelling focust zich op de beleving van vijftien en zeventien augustus 1945 in het voormalige Nederlands-Indië. Merdeka betekent onafhankelijkheid en was in 2020 75 jaar geleden, dat op zeventien augustus 1945 Indonesië de onafhankelijkheid uitriep. Door de coronacrisis is de tentoonstelling van 75 jaar vrijheid verplaatst naar 2021. Dit jaar zijn op vijftien panelen verschillende perspectieven en indringende beelden van het jaar 1945 te zien.

 Sietske Hugenholtz, 25 april 2021

Naast een buitenvoorstelling plaatst Bronbeek van 19 april tot 25 april op YouTube een interview met verschillende bevolkingsgroepen over het begrip vrijheid. De twee vragen zijn: Wat betekent vrijheid voor hen in augustus 1945 en hoe kijken ze daar 75 jaar later op terug?

Indonesië onafhankelijk
Op 15 augustus 1945 gaf Japan zich over door de twee atoombommen vanuit Amerika. De Tweede Wereldoorlog was eindelijk voorbij, maar vrede was er niet. Namelijk op zeventien augustus 1945 riepen Indonesische nationalisten de onafhankelijke Republiek Indonesia uit. Voor Nederland kwam dat bericht als een verrassing. Nederland wilde deze kolonie met Indonesië niet kwijt en erkende daarom de staat niet. Daardoor ontstond er een nieuwe oorlog.

Vrijheid? Merdeka
Op YouTube verscheen een introductiefilmpje over de buitententoonstelling op landgoed Bronbeek. Hans van den Akker, conservator Museum Bronbeek nam de kijkers drie minuten mee langs de vijftien panelen en deelde achtergrondinformatie over Nederlands-Indië in 1945. “Door deze buitenvoorstelling vragen wij aandacht voor de Tweede Wereldoorlog en wat er daarna gebeurde in Nederlands-Indië”, aldus Van den Akker. Ook vertelde Van den Akker dat iedereen uit Nederlands-Indië een andere kijk had op 1945. “Heel weinig Nederlanders realiseren zich wat voor een impact het had voor de Indonesiërs. Ons doel is om die mensen verschillende kanten te laten horen en zien hoe zij dat jaar hebben beleefd”.

Betekenis vrijheid
Na de intro van Hans van den Akker verschenen er vier interviews. De eerste was met Iet van Leeuwen. Zij was geboren op Java in Indonesië. Van Leeuwen vertelde dat ze als zevenjarig meisje moest werken in een jappenkamp en ze vertelde dat haar broer en Van Leeuwen werden geslagen en gemarteld door de jappen. Iet van Leeuwen vindt het erg dat je in Indonesië niks kan vinden over hun geschiedenis. “Vrijheid betekent voor mij het niet opgesloten voelen en alles kunnen doen wat je wilt doen”, aldus Van Leeuwen. Voor Van Leeuwen is Nederland haar veiligheid. “Het doet mij goed om te vertellen over Indië”. Daarna verschenen twee interviews van Zeffie Evers en Bep van Leeuwen. Zij vertelden hoe zij 1945 hebben beleefd en beantwoorde de vraag wat voor hen het begrip vrijheid betekende. In het laatste filmpje kwam historicus Adrian Perkasa aan het woord. Hij vertelde in het Engels over de onafhankelijkheid van Indonesië en over hoe Indonesiërs vandaag de dag terugkijken op het jaar 1945. Volgens Perkasa is het voor Indonesiërs belangrijk om verschillende verhalen te horen en niet alleen de lange strijd naar zeventien augustus 1945.

Vijftien panelen
Voor de buitententoonstelling zijn er in een rijtje achterelkaar panelen neergezet waarop een gebeurtenis wordt omschreven met teksten en foto’s erbij. Op het eerste paneel staat het jaar 1945 met daaronder de tekst: Ontwikkeling oorlog 1945. Op het bord staan oude krantenkoppen uit die tijd. Daarnaast is er een uitleg over te totstandkoming van de onafhankelijk beschreven. Op de andere borden lees je de beleving van verschillende landen of organisaties zoals de Aziaten, Indonesische nationalisten en krijgsgevangenen KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger).

Over de auteur

Sietske Hugenholtz

Ik ben eerstejaars student aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *