Vacinneren voorbij de douane

Vacinneren voorbij de douane

De wachtkamer van vaccinatielocatie Papendal.

ARNHEM – Het is feest in vaccinatielocatie Hotel Papendal. Op donderdagmiddag is het de beurt aan kwetsbaren en zestigplussers. Met legitimatie en een gezondheidscheck op zak kunnen duizend mensen uit Gelderland-Midden zich laten vaccineren tegen het coronavirus. 

Elisabeth van der Ploeg, 21 mei 2021

‘Ben ik op vliegveld Schiphol beland of kom ik een coronavaccinatie halen?’ Zo lijkt de binnenkomst in Hotel Papendal. De onderste zaal van het hotel is ingericht alsof men een wereldreis gaat maken. De zaal is ingericht als een douanecontrole.  Onder toeziend oog van foto’s van topsporters, worden donderdag zo’n duizend mensen ingeënt. De geoliede machine werkt met man en macht om de mensen naar het vaccinatie te leiden. “Het ging makkelijk en heel vlot”, zegt Rob Peters vrolijk. Hij is net gevaccineerd.

Pieken en dalen

“Heeft u een gezondheidsverklaring bij de hand?”, vraagt een vrouw achter een spatscherm bij de aankomstbalie. Twee balies staan paraat om de mensen te ontvangen. Is alles goed? Dan zet de vrouw een rode krul. “Hè hè, zo even rust”, zegt de vrouw achter de balie opgelucht. Het is iets over half vier in de middag en zo te zien is er net een golf met mensen langs geweest. Na een paar minuten komt de volgende kandidaat. Ze springt op en zegt weer het riedeltje: “Heeft u een gezondheidsverklaring?”. Kwetsbaren en zestigplussers hebben de weken ervoor een uitnodigingsbrief voor een vaccinatie gekregen. Via een internetlink maken zij een prikafspraak. Daarin staat een tijdsblok, waar en wanneer ze langs kunnen komen. “De planning is heel gelijkmatig, maar we zien wel rond het hele en het halve uur pieken. Tussenin is het wel even rustiger”, zegt locatiecoördinator Dorien Verequin van de GGD lachend. Ze begeleidt de zeven disciplines, zoals de bewaking, EHBO, vaccineprikkers en de administratie.

Kritische prikken

Eenmaal aangekomen in de vaccinatiezaal, lijkt het net alsof de douane op Schiphol is nagebouwd. Zelfs de poortjes om de rij te begeleiden zijn hetzelfde. Op twee oranje borden staat de soort vaccines. Links Moderna en rechts AstraZeneca en Pfizer/BioNTech. “Vandaag komen er duizend mensen voor Pfizer. Zondag komen er driehonderd van AstraZeneca”, zegt Verequin. Met de uitnodiging, identiteitskaart en de gezondheidscheck klaar, komt men bij de paspoortcontrole. “Eerste of tweede prik?” vraagt de jongen achter de balie. Achter hem hangt een wit gordijn, daar worden de mensen gevaccineerd. Binnen een minuut is de prik gezet. “Aan de prikkers worden wel eens kritische vragen gesteld”, zegt de GGD-coördinator. “Voor 95 procent gaat het vaccineren vlekkeloos.” Met een vaccinatiebewijs en pleister op de arm, wordt men geleid naar de wachtkamer. Daar moet men nog vijftien minuten wachten, voor mogelijke allergische bijwerkingen.

Vijftien minuten 

In de wachtkamer zitten zo’n dertig mensen te wachten. “U mag uw mondkapje af doen hoor!” zegt een EHBO’er. Onder toeziend oog van de EHBO-lieden zitten de gevaccineerden elkaar beetje aan te kijken. Eén daarvan is Peters (58). Hij heeft vandaag zijn eerste prik gehad. “Ik vond het helemaal niet spannend”, zegt Peters. Hij heeft vorige week twee brieven ontvangen. Eén van de huisarts en één van het RIVM. “De tweede prik heb ik over vijf weken”, zegt Peters lachend. “Die staat al in mijn agenda!” Na vijftien minuten staat hij op en gaat naar de verjaardag van zijn zoon. “Ik vind het geweldig om te doen” zegt Verequin trots. “Je draagt iets bij om een einde te maken aan de coronacrisis.”

Over de auteur

Elisabeth van der Ploeg

Ik ben Elisabeth van der Ploeg, eerstejaars student journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *