Pro-Palestina demonstratie in Arnhem

Pro-Palestina demonstratie in Arnhem

ARNHEM – Arnhemmers demonstreerden afgelopen zondag op het Marktplein om hun solidariteit aan Palestina te tonen. Tijdens deze middag protesteerden ze tegen de onderdrukking van het volk door Israël en het geweld in de Gazastrook.

Aysu Dilekci, 23 mei 2021

Om één uur ‘s middags begint het protest. Van een afstand zijn de stemmen van de demonstranten al te horen: “Free Palestine, free Palestine”, galmt het door het Marktplein. In het midden van het plein hebben de demonstranten zich in kleine groepjes verdeeld. Hoewel de demonstranten van een grote verte al worden gehoord, zijn ze met een klein aantal. Drie Palestijnse vlaggen wapperen in de lucht. Protestborden van verschillende grootte worden omhoog gehouden. Een aantal demonstranten draagt een keffiyeh: een Palestijnse sjaal die om het hoofd of de nek wordt gedragen.

Chaos
Ook de gemeentelijke handhaving is aanwezig. Langs de weg van de Turfstraat kijken zij vanaf een afstand toe. Na een half uur is de organisator van het protest nog altijd niet aanwezig. Dit noodzaakt verschillende demonstranten het voortouw te nemen. Het is chaotisch. Slagzinnen zoals ‘Key to return’ en ‘Israël bint en kelb’ worden door verschillende luide stemmen geroepen. Vertaald vanuit het Arabisch betekent de tweede slagzin: Israël je bent een ezel. In één uur tijd verandert er niet veel. De energie is niet hoog. ”In Amsterdam ging het er beter aan toe”, klinkt een stem van rechts.

Spontaan
Na drie kwartier verdubbelt de handhaving. Voor hetzelfde aantal demonstranten, staan er nu zeven handhavers. Ook de Arnhemse burgemeester Marcouch kijkt vanaf een afstand toe. Tevredenheid is niet van zijn gezicht af te lezen. Marcouch vertelt dat dit een spontane demonstratie is. ”We zijn hier niet op de hoogte van gebracht.” In een artikel van De Gelderlander vertelt Marcouch dat hij niet verwacht dat de spanning tussen Israël en de Palestijnen overslaat naar Arnhem. Dit blijkt toch niet het geval te zijn.

Verenigd
Plots lopen drie demonstranten naar de rechterkant van het Marktplein. Met de vlaggen en borden in hun hand volgen de rest van de demonstranten hen. Hier verschuift de energie. De demonstranten lijken enthousiaster. Slagzinnen worden luider herhaald. Een uur geleden stonden de demonstranten nog in groepen gescheiden van elkaar, nu staan ze in een cirkel. Ze lijken verenigd.

Solidariteit
”From the river to the sea, Palestine will be free”, roepen de demonstranten luid, terwijl vlak achter hen drie politieauto’s aan komen rijden. Er worden blikken uitgewisseld tussen de politieagenten en de demonstranten, maar de verwachte gespannen sfeer ontstaat niet. De demonstranten beginnen alleen maar luider te roepen. Voorbijrijdende auto’s toeteren herhaaldelijk als teken van solidariteit, wat gejuich oproept bij de demonstranten. Een passerende auto speelt het lied Dammi Falastini, een bekend Palestijns nummer. In het lied zingt de zanger hoe hij zijn leven zou opofferen om Palestina weer te kunnen betreden. Hierdoor wordt bij meerdere Pro-Palestina demonstraties dit nummer gespeeld.

Tevreden
Om drie uur eindigt de demonstratie. Hoewel het een chaotische begin was, lijken de demonstranten tevreden met het eindresultaat. De handhavers en demonstranten bedanken elkaar. Met een glimlach verlaten de demonstranten het Marktplein.

Over de auteur

Aysu Dilekçi

frogs matter!!!

1 reactie

  1. Avatar

    Top artikel! Heel duidelijk en sterk

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *