Inspiratie door meditatie

Inspiratie door meditatie

Kim Lokers op gomden

Kim Lokers begon met een formele studie in mindfulness meditatie, boeddhistische filosofie en psychologie. Daarnaast deed ze een opleiding voor meditatie instructeur, facilitator en mentor voor individuele en groeps-meditaties in de Shambhala Boeddhistische traditie. Momenteel werkt ze vrijwillig als directrice van het Shambhala Meditatie Centrum in Arnhem. Zij vertelt waar haar inspiratie voor mindfulness, meditatie en de Shambhala-traditie vandaan komt.

Sietske Hugenholtz, 27 mei 2021

Kim Lokers weet veel van de wondere wereld van meditatie, boeddhistische gebruiken en natuur. In de sociale, culturele sector, het onderwijs en als mindfulness trainer is zij werkzaam. Zij verbindt kunst, mens en samenleving vanuit haar achtergrond als sociaal agoog en cultuurwetenschapper.

Het is een traditie van menselijk krijgerschap, die in veel culturen en tijdperken heeft bestaan. Krijgerschap betekent in de Shambhala-traditie niet bang zijn voor wie je bent, waarvoor moed nodig is, maar ook vriendelijkheid tegenover jezelf en anderen. Vriendelijkheid ontwikkelen ze mede door de beoefening van meditatie.

Wat betekent meditatie voor jou?
“Meditatie betekent voor mij bewust omgaan in het leven. Meditatie is zo’n directe manier om met jezelf en de wereld om je heen te werken. Het draait voor mij niet alleen om in stilte op een kussentje te mediteren, maar ook bewust worden hoe ik het leven ervaar. Dat doe ik door middel van mindfulness. Dat betekent voor mij meer vertrouwen en inzicht krijgen op de realiteit, de aard van hoe het is.”

Meditatie bij Shambhala houdt in dat je samen met een sangha (groep) samen komt om te beoefenen. Hoe gaan de sessies nu door tijdens de coronacrisis?
“Mensen zijn in deze tijd meer op zichzelf aangewezen. Het Shambhala Meditatie Centrum biedt elke week een online sessies aan via Zoom. Dat is een sessie waarbij je inspirerende teksten samen opleest (sadhana). Dat is wel moeilijk via een computerscherm om elkaars spiegel te zijn. Iedereen mist het samenkomen heel erg.”

Wat heeft Shambhala meditatie jou gebracht?
“Ik heb geleerd: hoe zit ik erbij?, wat drijft me?, waarvoor ga ik en waarvoor niet? Ook probeer ik op een gezonde manier steeds beter met mezelf om te gaan. Daar hoort ook bij een betere vriendschap met mezelf kunnen sluiten.”

Hoe ben jij als christenen met het boeddhisme in aanraking gekomen?
“Toen ik in de puberteit zat, las ik van alles over verschillende leraren en stromingen. Ik was nieuwsgierig naar verschillende religies en tijdens m’n studie spraken we in mijn vriendengroep regelmatig over kunst en spiritualiteit. Dat kwam, doordat in mijn geloof als christenen de manier van antwoorden op mijn vragen waarmee ik leefden niet overeenkwamen, omdat ik een verhaal anders ervoer dan wat er aan mij werd verteld. Zodra het kon ging ik op reis. Toen ik terugkwam van één van mijn reizen naar Dharmasala, waar de Dalai Lama woont, wilde ik mij verder verdiepen in mediteren en toen vond ik via Google een club in Arnhem waar ik op de fiets heen kon om te leren mediteren, toevallig een centrum met wortels in het Tibetaans boeddhisme.”

Wat betekent het boeddhisme voor jou?
“Een pad, een leer en levende inspiratiebronnen in de vorm van een sangha (community van beoefenaars) en leraren. De traditie waarin wij studeren is erop gericht om zowel individueel als collectief (dus ook in de samenleving) meditatie in de praktijk te brengen. Alleen voor mezelf op het kussen zitten en allerlei ontdekkingen doen, krijgt voor mij pas waarde als het ook voor anderen en de wereld om ons heen helpt.”

Daarnaast is Kim Lokers ook geïnspireerd door de natuur en je aangeboren natuur.
“Ik leg de aandacht en inzicht op wie we zien en wie we zijn, wat we kunnen doen om onszelf, de ander en de wereld te helpen. Ik heb samen met Bea de Munnik WanderMind opgericht. Dat is ontstaan uit de wens om natuur, meditatie en wandeltochten samen te brengen. Door op wandeltocht te gaan komen we (weer) bij (onze) natuur. En die is helder, open, vriendelijk en flexibel. En vol energie.”

Over de auteur

Sietske Hugenholtz

Ik ben eerstejaars student aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *