Imam zijn tijdens Suikerfeest

Imam zijn tijdens Suikerfeest

De Arnhemse imam Yusuf Uğur tijdens een livestream / Screenshot: Aysu Dilekci

ARNHEM – De Arnhemse imam Yusuf Uğur viert het Suikerfeest anders wegens de coronacrisis. Dit driedaagse feest begon op 13 mei na afloop van de Ramadan. 

Aysu Dilekci, 26 mei 2021

In een kamer waar les wordt gegeven aan leerlingen van de Türkiyem Moskee, zit imam Yusuf Uğur. Het is al een paar dagen geleden dat de Turkse imam van Arnhem Eid vierde. Eid is het Arabische woord voor het Suikerfeest. Wegens de coronamaatregelen hebben moslims dit feest niet kunnen vieren op de manier die zij zijn gewend.  ”Normaal gesproken bezoeken wij tijdens het Suikerfeest onze ouderen, en de jongeren ons”, aldus Uğur. 

Hoe heeft u het afgelopen Suikerfeest ervaren?
”Op de eerste dag van het Suikerfeest wordt het Eid-gebed verricht in de moskee. Vóór corona kwamen er meer dan duizenden mensen naar onze moskee. Door corona is dit aantal drastisch verminderd. Vorig jaar vond het geeneens plaats.” Het Eid-gebed wordt verricht op de eerste ochtend na de Ramadan, wanneer de zon ongeveer drie meter boven de horizon staat. Men gelooft dat als dit gebed door God wordt aanvaard, Hij ook andere goede daden aanvaardt, zoals liefdadigheid en vasten. ”We hebben het Eid-gebed dit Suikerfeest kunnen verrichten volgens de coronamaatregelen.” In de gebedsruimte heeft dit gebed plaatsgevonden met anderhalve meter afstand. 

Wat is het verschil tussen dit Suikerfeest en de voorgaande?
”We kunnen niet meer naar iedereen toe. We wensen onze familieleden en vrienden een fijn Suikerfeest door te videochatten. Het is bedroevend en stiller. We zijn het niet gewend.” In de moslimgemeenschap worden familie, kennissen en vrienden bezocht tijdens het Suikerfeest. Er wordt gepraat en geknuffeld, kinderen krijgen zoetigheden of geld. Wegens corona heeft niets van dit alles kunnen plaatsvinden. Volgens Uğur heeft het Suikerfeest het afgelopen twee jaar ook andere negatieve aspecten met zich meegebracht. ”Dat enthousiasme voelden we niet meer, het is er niet meer. Uiteraard is de gezondheid van de medemens belangrijk en houden we daar rekening mee. Het is jammer dat we ons Suikerfeest niet meer kunnen vieren zoals we dat voorheen deden.” 

Ook nog wat positiefs
Uğur voegt er toe dat de maatregelen ook positieve ontwikkelingen heeft opgeleverd. ”We spendeerden veel tijd met de mensen in onze omgeving, en vergaten de mensen die verder weg wonen.”
Hij vertelt dat hij nu iedereen spreekt, ook de mensen die duizenden kilometers verderop wonen. ”Wij zijn ons meer bewust van de schoonheid die we vroeger hadden, nadat het verloren ging. Ik zal een voorbeeld geven. We gebruiken dagelijks onze handen, maar op het moment dat er iets mee gebeurt voel je een tekort. Het Suikerfeest voelt net zo. Ik ben blij dat we de waarde hebben kunnen inzien van de voorgaande Suikerfeesten. Ik geloof dat het volgende Suikerfeest beter wordt.”

Over de auteur

Aysu Dilekçi

frogs matter!!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *