Zorg ondersteunen tijdens een corona-uitbraak

Zorg ondersteunen tijdens een corona-uitbraak

Stephanie Niessen werkzaam in een verpleeghuis in tijden van corona

BENNEKOM – Stephanie Niessen (48) uit Bennekom werkt als coördinator welzijn en vrijwilligers. Zij coacht zorgmedewerkers van het verpleeghuis Sint Elisabeth in Amersfoort. De bedoeling is dat de mensen met dementie die daar wonen naast zorg ook een leuke dag hebben. Tijdens de corona-uitbraak in het verpleeghuis ging Stephanie Niessen de zorgmedewerkers helpen met de verzorging van demente mensen.

Sietske Hugenholtz, 9 juni 2021

Op 15 februari 2020 vond in het verpleeghuis Sint Elisabeth in Amersfoort een corona-uitbraak plaats. Van de ruim honderd bewoners waren er uiteindelijk zeventig bewoners positief getest op corona. Daarvan zijn er meer dan dertig bewoners overleden. Vrijwilligers konden niet meer komen helpen en mochten de bewoners van het verpleeghuis nog maar één bezoeker ontvangen. Voor mensen met dementie is het extra belangrijk om aandacht te krijgen en om te voelen dat ze gewaardeerd worden. Ook is het belangrijk dat je de leef geschiedenis weet van de bewoners, want zo weten de zorgmedewerkers waar de bewoners blij van worden en wat ze niet fijn vinden.

Hoe was de overstap van coördinatie naar verzorging?
“Het werk als verzorger nam stress met zich mee, want als verzorger ben je dichter in de buurt van de bewoners. Het voelde ook heel onrealistisch om als een soort maanmannetje een woninggroep binnen te lopen. Het moeilijkste om te zien, was de eenzaamheid bij de bewoners die hun familie lang niet hebben gezien.

De overstap vond plaats na de corona-uitbraak, want ook zorgmedewerkers waren ziek geworden. Ik voelde me geroepen om te helpen en heb mijn werk als coördinator stilgelegd voor een paar weken. Veel mensen op de woongroep waren besmet met het virus, dus moest het hele verpleeghuis in isolatie. De medewerkers kwamen in een kelder binnen en daar hesen we ons meteen in een blauw pak, handen ontsmetten en een medisch mondmasker opdoen. Dat bracht af en toe stress met zich mee, want je moest continue op je hoede zijn dat je mondmasker goed zat, je handschoenen aanhad en je voldoende schone kleren bij je had.”

Hoe ervoeren de mensen met dementie de corona-uitbraak?
“Veel bewoners waren ziek en besmet met het coronavirus en dat was op dat moment moeilijk uit te leggen aan de andere bewoners, die nergens last van hadden, wat er aan de hand was. Het is nog lastiger om de mensen met corona te isoleren, want die snappen daar niks van. Zelf denk ik wel dat de bewoners aan de sfeer konden voelen dat er iets aan de hand was, want mensen met dementie kunnen dat goed aanvoelen.”

Hoe was de sfeer nadat iedereen in het verpleeghuis werd gevaccineerd?
“Ik was super blij toen ik gevaccineerd werd, maar in het verpleeghuis durfde we nog niet meteen te versoepelen. Er was nog veel onduidelijkheid aan het begin over de effecten van de vaccinatie en daarom waren we in het huis nog steeds even voorzichtig als voor de prik. Er was natuurlijk wel een opluchting met in gedachte dat de bewoners snel weer bezoek konden ontvangen en ze minder snel besmet werden. Toen iedereen van het verpleeghuis gevaccineerd was, mocht het schort uit en de bril af. Zo konden de bewoners ons weer beter zien, wat ontzettend fijn was.”

Hoe verloopt het werk nu in het verpleeghuis?
“Ik ben weer naar mijn oude functie gegaan, omdat het nu weer beter gaat in het verpleeghuis. Nog steeds moeten de zorgmedewerkers hun handen desinfecteren en een medisch mondmasker dragen. Als ze denken dat iemand besmet is, kunnen we meteen diegene laten testen. We volgen natuurlijk de versoepelingen van het kabinet op, dus nu mogen de bewoners weer vier mensen ontvangen.”

Over de auteur

Sietske Hugenholtz

Ik ben eerstejaars student aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *