Voorzichtig optimisme over arbeidsmarkt heerst onder studenten

Voorzichtig optimisme over arbeidsmarkt heerst onder studenten

ARNHEM – Het sociaal cultureel planbureau heeft 3 maart een rapport uitgebracht over de ontwikkelingen over de maatschappelijke gevolgen van corona. In het verslag staat onder andere dat de sluiting van de scholen een negatieve invloed heeft op toekomstige arbeidsmarktkansen en het ontwikkelen van vaardigheden. Het SCP kijkt onzeker naar de toekomst. Arnhemse studenten en uitzendbureau YoungCapital zijn wat optimistischer.
Anne Pasman, 13 juni 2021

Ghislaine Rootinck, Vestigingsmanager Arnhem bij YoungCapital, zegt dat ze zich wel zorgen maken om de uitkomst van het onderzoek. “Op dit moment zijn er wel genoeg banen, wij leveren bijvoorbeeld veel callcentermedewerkers voor de GGD. Ik maak me wel zorgen om de studenten van nu, die hebben toch minder sociale contacten en dat kan denk ik wel gevolgen hebben. Misschien kunnen ze minder goed samenwerken of zijn ze mentaal wat minder sterk, maar ik heb geen idee of dat gaat gebeuren. Het kan natuurlijk ook meevallen.” Ghislaine heeft in ieder geval hoop voor studenten in het hoger onderwijs. “Behoefte aan hoogopgeleide mensen blijft altijd. Ik denk dat bedrijven na de crisis willen focussen op groei. Daar heb je slimme, jonge, ambitieuze mensen voor nodig.”

Studenten maken zich niet druk
Sarah Clappers is eerstejaars student psychologie aan de Radboud-universiteit in Nijmegen. Zij verwacht geen grote gevolgen voor haar kansen op de arbeidsmarkt later. “Ik maak me wel eens zorgen over werk vinden na mijn studie, maar dat komt niet door corona. Heel veel mensen studeren psychologie. Het duurt nog wel even tot ik klaar ben, dus ik denk niet dat corona daar nog invloed op gaat hebben”. Ook Cathleen Hoogveld, eerstejaars HAN-student leraar Engels, maakt zich niet zo druk. “Ik ga ervan uit dat toekomstige werkgevers alleen kijken naar wat je gestudeerd hebt en niet naar wanneer. Ik maak me daar dus geen zorgen om.”

Het optimisme van de studenten over de arbeidsmarkt lijkt terecht. De coronacrisis lijkt nu echt langzaam te verdwijnen. Het aantal faillissementen is, door de economische steun van de overheid, historisch laag. Bovendien vindt zes op de tien coronawerklozen binnen een half jaar weer werk.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *