Ouderwets naar de film

Ouderwets naar de film

DOETINCHEM – Vanaf zaterdag vijf juni mogen musea, theaters, concertzalen en bioscopen weer open voor publiek. Bioscoop Vue in Doetinchem vierde de heropening met een rode loper en champagne.

Meike van Mierlo, 11 juni 2021

Om half tien begint de film Nobody waar ik op het nippertje kaartjes voor heb weten te bemachtigen. Vijf minuten voor de film begint bewandel ik de rode loper voor de deur van de bioscoop en zet ik een mondkapje op. Binnen staat een tafel vol champagneglazen, een jongen bij de kassa begroet alle bezoekers. De bedoeling is dat iedereen zelf zijn kaartje scant via hun telefoon en vervolgens doorloopt om wat te eten of te drinken te kopen. “Officieel zijn wij een horecagelegenheid, omdat zij om tien uur moeten sluiten mogen wij ook geen eten of drinken meer aanbieden” vertelt een werknemer achter de balie. In de mail met de tickets staat in de huisregels aangeven dat er geen pauze gehanteerd wordt bij films die na negen uur starten. Bij de kassa staat een rij waar iedereen, op anderhalve meter afstand, staat te wachten.

Lang geleden
Vanaf 15 december vorig jaar waren de bioscopen gesloten, dit was een grote klap voor de branche. Aan de kaartverkoop is te merken dat het publiek een uitje gemist heeft, de zalen zitten zo vol als mag. In de bioscoop zijn de werknemers maar ook bezoekers erg vrolijk. “Lang geleden hè, mevrouw” zegt de barmedewerker tegen de vrouw voor mij. “Veel te lang” antwoordt zij. Bij de ingang van de zaal wordt nog het kaartje gecontroleerd en klinkt er nogmaals een verwelkoming. Elke bezoeker wordt naar een stoel begeleid. Er gelden strenge regels voor bioscoopzalen: er is een maximale capaciteit van 30 personen, maximaal vier mensen mogen samen komen en de anderhalve meter maatregel moet gehandhaafd kunnen worden. Eenmaal op de aangewezen stoel is het alsof er niks aan de hand is, de mondkapjes gaan af, een avond zorgeloos film kijken kan beginnen.

The end
Wanneer de film klaar is zet iedereen zijn mondkapje weer op. De zaal loopt langzaam leeg via aangegeven looproutes die leiden naar de uitgang. Deze wordt normaal voor nood gebruikt. Het personeel zegt nog gedag en dat was dan een bijna normale avond uit.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *