Van schoolopdracht tot eerste boek: De Barneveldse Lieke (19) lukt het

Van schoolopdracht tot eerste boek: De Barneveldse Lieke (19) lukt het

Lieke Hardon is pas negentien jaar maar heeft nu al haar eerste boek op haar naam staan.

BARNEVELD – Op je negentiende een boek schrijven, illustreren en laten uitgeven: Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar de Barneveldse Lieke Hardon deed het. De student Mediavormgeving aan het Technova College in Ede had nooit kunnen bedenken dat een schoolopdracht zou leiden tot de publicatie van haar eerste boek ‘De 4 beste vrienden’.

Amber Dresken, 30 juni 2021

“Het is allemaal begonnen op school, hier kreeg ik de opdracht om een kinderboek te gaan ontwerpen. Uiteindelijk heb ik een boek op rijm geschreven. Ik vond het maken leuker dan verwacht en toen grapte een vriendin dat ik het wel kon opsturen naar een uitgeverij.”

De jonge schrijfster besluit het te proberen en klikt de eerste en de beste uitgeverij op haar zoekpagina aan: Boekscout. Met succes. De uitgeverij vindt het boek van de Barneveldse leuk en wil het uitgeven.

“Dat had ik totaal niet verwacht. Hoe vaak hoor je wel niet dat schrijvers die al heel lang schrijven blij zijn als er dan eindelijk een boek wordt gepubliceerd? Ik zag het niet zo snel gebeuren bij mij, maar ik vond het heel leuk dat Boekscout toch wel iets in mijn boek zag.”

In het 32-pagina tellende kinderboek, dat sinds 18 juni te koop is, krijg je als lezer een kijkje in het leven van vier vrienden, ieder met een andere nationaliteit. Zo heb je de Nederlandse Miep, de Ierse Tom, de Japanse Taro en de Surinaamse Cynthia. Ondanks dat de vier verschillen in hun karakter en uiterlijk, lijken ze op elkaar. Verschillen mogen er zijn. Dat is ook precies de boodschap van het boek. Hardon heeft hier niet zonder reden voor gekozen.

“Toen ik zelf op de basisschool zat, merkte ik altijd al dat pesten voornamelijk voorkomt als iemand er net wat anders uitziet dan de rest. Kinderen kijken vaak niet echt verder dan het uiterlijk en kunnen daarin heel hard tegen elkaar zijn. Daarom heb ik mijn boek geschreven voor kinderen uit groep drie en vier. Ik ben namelijk van mening dat je pesten kunt verminderen als je kinderen op jonge leeftijd al meegeeft dat verschillen er mogen zijn. Ik hoop dat mijn boek hieraan kan bijdragen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *