Eurovisie Songfestival 2021: De Lunterse Joëlle Jansen (19) was erbij

Eurovisie Songfestival 2021: De Lunterse Joëlle Jansen (19) was erbij

De negentienjarige Joëlle Jansen uit Lunteren was bij de juryshow van het Eurovisie Songfestival aanwezig.

LUNTEREN – Mei stond in het teken van het Eurovisie Songfestival. Waar vorig jaar het festival door corona werd afgelast, werd de 65e editie dit jaar dubbel en dwars ingehaald in gaststad Rotterdam. De negentienjarige Joëlle Jansen was één van de gelukkigen die erbij aanwezig mocht zijn. Op vrijdag 21 mei reisde de Lunterse samen met vriendinnen af naar Ahoy.

Amber Dresken, 1 juli 2021

Naar welke show van het Eurovisie Songfestival ben jij geweest?
“Ik ben op vrijdag 21 mei naar de juryshow geweest. Dit was als het ware de generale repetitie van de finale die op zaterdag plaatsvond. Eigenlijk was alles helemaal hetzelfde als de finale, alleen de bekendmaking van de winnaar was natuurlijk niet echt.”

Waarom wilde je zo graag bij het Eurovisie Songfestival aanwezig zijn?
“Vroeger had ik al als klein kind dat ik op wilde blijven als het Songfestival op televisie was, maar dan moest ik vaak al gaan slapen. Nu ik wat ouder ben, kijk ik het elk jaar met mijn vriendinnen uit Lunteren. Als wij samen keken, dachten wij altijd al van: Als Nederland ooit nog eens wint, gaan we erheen. Voor de show van vorig jaar hadden wij ook al kaartjes, maar dat ging door corona niet door. Voor dit jaar kregen wij hierdoor een speciale code waarmee we als het ware vooraan de rij van de kaartverkoop zaten en we heel makkelijk nieuwe kaartjes konden regelen.”

Hoe kijk je terug op de avond?
“Toen wij de zaal in mochten en op onze plek gingen zitten, zat opeens Rick Paul van Mulligen (Nederlandse acteur en deelnemer van Wie is de Mol in 2019, red.) naast ons! Daar zijn wij natuurlijk mee op de foto geweest. Ook hebben we Romy Monteiro van heel dichtbij gezien. Vijf meter van ons vandaan gaf zij namens Nederland de punten, dat zagen wij allemaal gebeuren. We hadden wat dat betreft wel echt een goede plek. Je ziet ook veel meer dan dat je thuis op de bank ziet. Waar je thuis het introductiefilmpje zag van het land dat ging optreden, de zogenoemde postcards, zagen wij in de zaal het hele podium veranderen. Zo werd er bij Spanje nog even snel een maan opgeblazen. Voor ons was dat heel grappig omdat wij daardoor al een beetje konden raden welke act ging komen.”

Hoe was de sfeer in de zaal?
“Onbeschrijfelijk. Je merkte bij bepaalde liedjes dat de zaal echt aan ging. Toen de band van Finland bijvoorbeeld op kwam lopen, ging het publiek al helemaal uit zijn dak. Ik had echt niet verwacht dat die act zoveel zou doen voor de sfeer in de zaal. Eigenlijk zijn wij mensen net als kippen: Als er één begint, begint iedereen. Dat merkte je ook echt bij dit nummer dus dat vond ik heel erg gaaf.”

Vrijdag was je zelf nog in de zaal en de volgende dag kijk je thuis op de bank naar de finale. Hoe was dat?
“Die vrijdag hoorden wij ook al: Jullie zijn de eersten die de finale gaan zien. Dat is toch wel bijzonder. Op zaterdag heb ik met dezelfde vriendinnen met wie ik naar de show ben geweest de finale gekeken. De introductiefilmpjes tussen de acts en de grote Erasmusbrug tijdens intervalact van Glennis Grace, Afrojack en Wulf zagen wij hier voor het eerst. Toch vond ik het leuker om er echt bij te zijn.”

Uiteindelijk werd de Italiaanse rockband Måneskin de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2021. Zijn er al plannen om volgend jaar naar één van de shows in Italië te gaan?
“Ik denk dat het voor Italië lastig wordt om de Nederlandse show van dit jaar te overtreffen. Maar wie weet.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *