Meer mogelijk voor protestantse kerken na ingaan versoepelingen

Meer mogelijk voor protestantse kerken na ingaan versoepelingen

Foto ter illustratie

BARNEVELD/LUNTEREN – De laatste persconferentie over de versoepelingen van de coronamaatregelen betekende ook goed nieuws voor kerken en andere gebedshuizen. Voor protestantse kerken is het sinds vorig weekend weer mogelijk om, mits de anderhalve meter afstand behouden wordt, een onbeperkt aantal bezoekers te ontvangen. Daarnaast vervalt de mondkapjesplicht en is samenzang met de gemeente tijdens diensten weer toegestaan. Hoe geven protestantse kerken in de regio invulling aan de versoepelingen en hoe kijken zij tegen de versoepelingen aan?

Amber Dresken, 3 juli 2021

“Wij zijn erg blij dat wij als gemeente weer kunnen versoepelen” aldus Wim Moggré, coördinator van het coronateam Protestantse Gemeente Barneveld. Waar hiervoor dertig bezoekers konden plaatsnemen in de kerkbanken, staan de kerkdeuren vanaf nu open voor zeventig tot tachtig bezoekers. Moggré: “Mensen zijn erg blij en opgelucht dat ze weer naar de kerk kunnen gaan en elkaar weer kunnen ontmoeten.” Dit laatste wordt gerealiseerd door de herintroductie van het wekelijkse koffiemoment na de dienst. “De ontmoeting vinden wij binnen onze gemeente een belangrijk element. Daarom hebben wij ervoor gekozen om het koffiedrinken weer op te pakken. Voor ieders veiligheid organiseren wij dit ontmoetingsmoment buiten en wordt de koffie in kartonnen bekers geserveerd.”

Griezelig
Ook in de Maranathakerk in Lunteren is er door de versoepelingen weer meer mogelijk tijdens de kerkdiensten. Sinds vorige week zondag ontvangt deze kerk weer honderd bezoekers en mag er na lange tijd weer gezongen worden. “De reacties gaan eigenlijk alle kanten op. Er zijn mensen binnen de gemeente die er ontzettend naar uitkijken om naar de kerk te komen, maar er zijn ook mensen die het nog een beetje griezelig vinden en liever thuisblijven” aldus Vera Hogewoning, voorzitter van de kerkenraad. Waar de Protestantse Gemeente Barneveld ervoor kiest om het koffiedrinken weer op te pakken, kijkt de Maranathakerk hier anders tegenaan. Hogewoning: “Als kerkenraad hebben wij er bewust voor gekozen om dit voorlopig nog niet te doen. Wij denken dat je tijdens zo’n moment toch weer dichtbij elkaar gaat komen en de anderhalve meter afstand niet gegarandeerd kan worden.” Om toch een vorm van ontmoeting aan te kunnen bieden, gaat de Maranathakerk door met de Open-Kerk. Dit concept is eind vorig jaar geïntroduceerd en houdt in dat het op dinsdagochtend, donderdagavond en vrijdagochtend voor bezoekers mogelijk is om naar het kerkgebouw te komen en eventueel met de aanwezige gastvrouw of gastheer een praatje te maken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *