“Voor mij is het de sport om lekker los te gaan”

“Voor mij is het de sport om lekker los te gaan”

Jorik van Wikselaar met zijn modelballon 'de raket'.

BARNEVELD – De twintigjarige Jorik van Wikselaar heeft een bijzondere passie: luchtballonnen. De Barneveldse student Junior Accountmanager is werkzaam bij een Barnevelds ballonteam en sinds zijn zestiende in het bezit van een modelballon. Zijn hobby is uniek: De modelballonvaarders club in Nederland bestaat slechts uit vijftien mensen.

Amber Dresken, 5 juli 2021

Jorik heeft al van kleins af aan een passie voor luchtballonnen.
“Toen ik vier jaar was, landde een luchtballon bij ons thuis in het weiland. Dat vond ik toen zo gaaf. Daar is mijn passie voor luchtballonnen begonnen. Eerst maakte ik zelf luchtballonnen door van plastic een hele grote zak te maken en die op te laten stijgen met een verfbrander. Later ben ik bij een ballonteam in Barneveld gaan werken en daar leerde ik iemand kennen die modelballonnen heeft. Sinds mijn zestiende heb ik een eigen modelballon.”

Een modelballon is, in tegenstelling tot een grote heteluchtballon, niet geschikt voor passagiers. Door middel van een besturingskast, die zich in de mand bevindt, en een afstandsbediening zijn de branders in de ballon vanaf de grond te besturen. Officieel horen modelballonnen in de lucht aan een touw vast te zitten, maar Jorik laat zijn ballon ‘de raket’ ook vaak los opstijgen.
“Voor mij is het de sport om lekker los te gaan. Als je zelf wilt ballonvaren in een grote heteluchtballon moet je je aan best wat regels houden. Modelballonvaren is zo’n kleine sport in Nederland dat er vrijwel geen regelgeving voor is. Dat maakt het leuk en makkelijk.”

Vrij varen met zijn modelballon doet Jorik dus het liefst. Zijn droom is dan ook om naar het internationale modelballonnen festival in Brigachtal, Duitsland te gaan.
“Het fijne is dat het festival plaatsvindt in een windstil gebied in de heuvels. Daarnaast kan je daar overal vrij varen en bijna overal landen. Hier in Nederland kan dat niet, want dan loop je het risico dat je op iemands huis landt. Ook hangen daar heel veel modelballonnen bij elkaar van allemaal liefhebbers. Het lijkt mij leuk om daar naartoe te gaan.”

Ook al houdt Jorik zich al zoveel jaren bezig met luchtballonnen, hij denkt niet dat het ooit zal gaan vervelen.
“Altijd als ik buiten luchtballonnen zie hangen, ben ik toch altijd wel nieuwsgierig en wil ik even kijken. Luchtballonnen blijven leuk en het zal mij altijd blijven aantrekken.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *