Mijn geloof, mijn baan en ik

Mijn geloof, mijn baan en ik

Tjitske Stoit, een 40-jarige journaliste, moeder en echtgenoot uit Ede, werkt al zeven jaar bij de Evangelische Omroep. De eerste vier jaar als redacteur, daarna twee jaar als samensteller. Dit jaar maakt ze haar primeur als eindredacteur. Dat ze zich aansloot bij de EO was voor haar een bewuste keuze. “Mijn geloof is voor mij een belangrijke bouwsteen in mijn loopbaan als journaliste.”

Roos van der Woude, 5 juli 2021 

Hoe ben je als journalist bij de EO terecht gekomen?

“Ik begon als journalistiek studente in Zwolle. Na mijn afstuderen heb ik een poosje voor ontwikkelingsorganisaties gewerkt waar ik films en video’s voor maakte. Daarna heb ik de overstap naar Hilversum gemaakt waar ik als redacteur ben begonnen en nu werk als eindredacteur. Ik ben christelijk opgevoed, dus de EO had al snel mijn voorkeur. Toch had ik twijfels en vond ik de overstap best moeilijk, omdat ik niet wist in welke omgeving ik terecht zou komen. Ik was bang dat het een grote heilige bedoeling zou zijn. Al snel kwam ik erachter dat dit niet het geval was en dat het doel van de EO niet is om mensen te overtuigen, maar te laten nadenken over bepaalde maatschappelijke kwesties die spelen. Dit kwam voor mij goed overeen met het belangrijkste doel wat ik heb al journaliste: verhalen maken die ertoe doen, en aanzetten tot nadenken.”

 

Hoe combineer jij als journalist jouw baan met je geloof?

“Mijn geloof is een deel van mijn identiteit, van wie ik ben. Ik hou dit bewust niet gescheiden van mijn baan als journaliste. Al had ik bij de VPRO gewerkt, dan had ik mij niet anders opgesteld dan dat ik nu doe. Mijn geloof uit zich in mijn werk niet in de drang om mensen over jezus te vertellen, maar in de kleine dingen. Zoals hoe je als werknemer omgaat met andere collega’s, uit welke invalshoek je beslissingen maakt en op welke manieren je onderwerpen wilt aanpakken. Ik geloof niet in objectieve journalistiek, omdat ieder mens zijn of haar eigen kleur laat zien in items. Ik ben er de afgelopen vijftien jaar dat ik in het vak werk echt achter gekomen dat iedere journalist, religieus of niet, overtuigingen heeft die doorschijnen in journalistieke producties. Als EO-journalist draag ik een bepaalde overtuiging met me mee, en daar mag ik trots op zijn. Ik denk dat iedere journalist zijn of haar kleur mag laten zien, omdat dit juist een veelzijdigheid laat zien van wie wij als mensen zijn: allemaal verschillend met eigen normen, waarden, en overtuigingen.”

Voel je je soms beperkt in het samenwerken met andere journalisten als christelijke journalist?  

“Ik geloof dat je elk onderwerp aan kan pakken, wie je ook bent of wat je ook gelooft. De manier waarop je dit doet en welke delen van een verhaal je belicht is echter voor iedereen anders. Ik heb me nooit beperkt gevoelt in het kiezen van onderwerpen, omdat ik zelf goed weet ik waar ik wel en niet verhalen over wil maken. Daarnaast is mijn geloof zo verweven met wie ik ben, dat ik nooit heb gedacht: geloofde ik maar niet. Ik vind het belangrijk dat in samenwerkingen tussen redacteuren er zo veel mogelijk verschillende mensen bij elkaar worden gezet, omdat je dan naar mijn mening veel interessantere invalshoeken krijgt. Sterker nog: als ik een groepje redacteuren heb die allemaal bestaan uit CHE studenten, wil ik daar bewust iemand van een hele andere kant aan koppelen. Zo krijg je de interessantste verhalen. Juist de veelzijdigheid binnen het vak is de meerwaarde van het samenwerken tussen journalisten.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *