Sonsbeek20/24: tentoonstelling van start

Sonsbeek20/24: tentoonstelling van start

Vrijdag twee juli is de twaalfde editie van Sonsbeek, de grootste internationale kunsttentoonstelling in Nederland, van start gegaan. Wegens de uitbraak van het coronavirus was de tentoonstelling van 2020 een jaar uitgesteld. De tentoonstelling vindt plaats op dertien verschillende plekken in Arnhem en Gelderland. In het centrum van Arnhem is op het Willemsplein een opvallende tekst in de vorm van ledverlichting neergezet: ‘Seks work is honest work’.

Roos van der Woude, 7 juli 2021

 Sonsbeek draagt sinds 1949 bij aan een nieuwe visie op hedendaagse kunst. De organisatie Sonsbeek20/24 treedt in de voetsporen van de vorige tentoonstellingen en organiseert dit jaar Sonsbeek 2021. Kunstenaars van over de hele wereld creëren openbare kunst, die afgelopen vrijdag openbaar zijn gemaakt voor publiek. De tentoonstelling verspreid over Arnhem en andere plekken in Gelderland. Het thema van dit jaar is het uitlichten van complexe arbeidsverhoudingen en de ongelijkheden die deze verhoudingen met zich meedragen.

Seks work is honest work

Een van de kunstwerken die hierbij hoort is die van de Nigeriaanse/Amerikaanse kunstenaar Olu Oguibe. Hij maakte een kunstwerk gebaseerd op de rechten van sekswerkers. Op het Willemsplein staat in roze led verlichte letters: Seks work is honest work.  Oguibe maakte dit kunstwerk naar aanleiding van de dood van een jonge vrouw genaamd Nokophila Kumalo, die in Kaapstad op straat werd doodgeslagen door de beroemde kunstenaar Zwelethu Mthethwa. De drieëntwintigjarige vrouw was sekswerker en Mthethwa was hoogstwaarschijnlijk een klant van haar. De eerste uitvoering van Oguibe’s kunstwerk werd ten toon gesteld in Zuid-Afrika en diende als herdenking. Met 4.500 bloemen werd de gruwelijke dood van Kumalo herdacht.

Stigma

Nu, drie jaar later, staat het kunstwerk op het Willemsplein in het Centrum van Arnhem. Oguibe wil het gesprek aangaan met de inwoners van Arnhem over sekswerk als alledaags werk, en het belang om als samenleving deze arbeid in bescherming te nemen. Volgens Sonsbeek20/24 is het van belang om sekswerk te normaliseren en om mensen via dit soort kunstwerken aan te zetten tot nadenken. De meningen over het werk van Oguibe lopen bij bewoners van het Willemsplein nogal uiteen: “Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden” verteld Heidi Schilf. Zij woont naast het Willemsplein op de Korenmarkt. “Het woord ‘seks’ spreekt me simpelweg niet aan”. Mart van Hoof, wonend op het Willemsplein is juist wel enthousiast: “Het is goed dat het stigma wat sekswerkers met zich meedragen wordt doorbroken door dit soort openbare kunstwerken.” De Sonsbeek2024 tentoonstelling zal tot 30 augustus te bezoeken zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *