Zomerkampen snel uitverkocht

Zomerkampen snel uitverkocht

Doetinchem – De zomerkampen zijn ook dit jaar weer razend populair. Veel kampen zijn al uitverkocht en voor organisaties is het soms lastig om aan voldoende personeel te komen. Mede door de coronacrisis blijven veel gezinnen dit jaar in Nederland en kiezen ze als alternatief een zomerkamp.“We zitten op een nieuw record als organisatie gezien.”

Sterre Rekers, 7 juli 2021

Tijdens de zomer van 2020 vierde veel Nederlanders vakantie in eigen land. Ruim een kwart meer dan in de zomer van 2019, volgens cijfers van het CBS. Sinds 15 mei is het weer toegestaan vanuit de regering om naar het buitenland te reizen. Maar ook deze zomer blijven veel mensen toch in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Vakantiemerken-onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 12.000 Nederlanders. Nederlanders zijn voorzichtiger geworden en boeken nu niet zo snel een vakantie naar het buitenland. Veel ouders kiezen daarom voor een zomerkamp voor hun kinderen.

Veel volgeboekt
Juvigo, een organisatie die actief is op het gebied van zomerkampen in heel Europa, ziet de laatste twee jaar een populaire trend: “Mensen gaan nog niet echt naar het buitenland. En zoeken vooral naar kampen in het binnenland, meestal zijn de kampen nu in de zomer volgeboekt.” vertelt Sam, productmanager van Juvigo.  “Summer Camps is een van onze grootste partners in Gelderland, en deze kampen verkopen eigenlijk altijd heel goed.”

Het is een vergelijkbaar verhaal met vorige zomer. De kampen van Summer Camps worden georganiseerd op het terrein van Markant Outdoorcentrum, in Braamt, Gelderland. Deze organisatie verzorgd allerlei soorten kampen, zoals sportkampen, festivalkampen en zeilkampen. Volgens medewerker Sietse Pöpping, wordt het een drukke zomer. “Voor de meeste kampen zitten we bijna weer helemaal vol. Ook mede door een betere marketing. Maar we zitten op een nieuw record als organisatie gezien. Ook dit jaar hebben weer bijna alle kampen uitverkocht” vertelt hij.

Coronamaatregelen
Ondanks het feit dat veel mensen ondertussen zijn gevaccineerd en de cijfers relatief gunstig blijven, moeten de coronamaatregelen wel opgevolgd worden. “Normaal gesproken wordt een zomerkamp met alle ouders en kinderen bij elkaar geopend” vertelt Pöpping. “Maar dat gaat nu verdeeld worden over verschillende kamptreinen. Het cluster van ouders en kinderen wordt kleiner gemaakt.” Dit om eventuele besmettingen te voorkomen. Ook wordt er extra rekening gehouden met hygiëne op het kamp. Daarnaast zijn er coronatesten bij de hand en is er een protocol opgesteld voor als er toch iemand besmet blijkt te zijn.

Aanpassingen activiteiten
Door de maatregelen in andere Europese landen moeten sommige activiteiten worden aangepast. “We hadden voor sommige kampen een aantal uitjes gepland naar Moviepark in Duitsland. Die kunnen helaas niet doorgaan omdat we dan alle kinderen moeten laten testen. Daarom gaan we nu naar pretpark Walibi hier in Nederland” vervolgt Pöpping. Verder verandert er niet zoveel aan de activiteiten.

Personeel
Door alle volgeboekte zomerkampen is het af en toe lastig voldoende personeel te vinden.“In principe hebben we voldoende personeel, aangezien we met veel met vrijwilligers werken. We hadden er graag nog wat meer bij willen hebben. Het is wel iets waar we rekening mee moeten houden” aldus Pöpping.

Tegenovergestelde voor theaterzomerkamp
Toch geldt deze drukte niet voor alle zomerkampen. Theater zomerkamp Gekko, in de Achterhoek ervaart juist het tegenovergestelde “Wij hebben de indruk helemaal niet dat alle zomerkampen goed verkopen” vertelt organisator Pieter van Dijk. “Wij vonden dat we het zomerkamp door moesten laten gaan, want zeker na deze coronacrisis staan mensen te springen voor activiteiten. Maar we merken er heel weinig van” vervolgt hij.  Het bestuur komt zo snel mogelijk bijeen voor een overleg. Waarschijnlijk wordt het zomerkamp afgeblazen. “We kunnen de kinderen niet aan het lijntje houden, we moeten iets beslissen. Misschien kunnen ze nog terecht bij een ander zomerkamp.”

Geen verklaring
Waarom het kamp niet voldoende aannemelingen krijgt, kan de organisator niet verklaren.  “We hebben van alles gedaan aan PR, we hebben een achterban van ongeveer 400 leerlingen die ooit bij Gekko les hebben gehad.” De organisatie zelf is er in principe helemaal klaar voor. “We hebben locaties geregeld, docenten staan te trappelen, alleen waar zijn onze leerlingen?”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *