Mayke smits: de vaccinerende student

Mayke smits: de vaccinerende student

De zeventienjarige Mayke Smits uit Bemmel begon het afgelopen jaar als eerstejaars student verpleegkunde aan de HAN in Nijmegen. In deze periode van studeren en het Coronavirus vormde er zich voor haar een unieke kans: het helpen met vaccineren. De GGD benaderde haar hogeschool en zonder twijfel meldde Mayke zich aan. Sinds eind mei werkt ze in dienst bij de GGD als prikker en voorbereider.  

Roos van der Woude, 6 juli 2021

Hoe ben je als student in contact gekomen met het helpen vaccineren?

“Door de coronacrisis waren het afgelopen jaar het grootste gedeelte van mijn lessen online, en ook mijn stage werd afgelast. Gelukkig kregen wij als verpleegkundige studenten een mailtje van de GGD, waarin zij allerlei taken aan ons aanboden waarmee wij konden helpen. Je kon je onder andere aanmelden voor administratiewerk, hand en span diensten, en het injecteren van de vaccinaties. Ik meldde me aan voor het injecteren, omdat ik deze vaardigheid graag onder de knie wilde hebben en om zo mijn studie in de praktijk te kunnen toepassen.”

Hoe heb je je voorbereid op het injecteren?

“Vanuit de opleiding hebben ze de theorie van het injecteren een aantal blokken naar voren geschoven. We zouden deze lessen eigenlijk pas later in het jaar krijgen, maar om ons zo goed mogelijk voor te bereiden was het van belang om deze theorie al eerder te behandelen. Daarnaast kon je je als student aanmelden voor een opfriscursus. Ik ben toen een aantal keer ’s avonds naar school geweest om zowel de praktijk als de theorie nog een aantal keer goed door te nemen. Daarnaast heb ik vanuit mijn opleiding een rugzak meegekregen met allerlei benodigdheden voor het vaccineren, zodat we dit thuis op een stuk nephuid konden oefenen.”

 Hoe ga je als prikker te werk bij de GGD?

“Ik ben eind mei begonnen als prikker en voorbereider. De uren die je als prikker werkt bestaan uit twee diensten: een ochtenddienst en avonddienst. Aan het begin van de dag kom je als collega’s samen om dingen door te spreken en taken te verdelen. Als voorbereider ben je verantwoordelijk voor het klaarmaken van de vaccins. Pfizer moet bijvoorbeeld nog aangemengd worden met natriumchloride, en je moet er dus als voorbereider voor zorgen dat er telkens genoeg vaccins beschikbaar zijn. Als prikker check je voor de zekerheid de administratie die de persoon in kwestie van tevoren heeft laten invullen, en injecteer je het vaccin. Het leuke van dit werk vind ik dat iedere dag anders is met andere mensen. De doelgroep verandert dagelijks, dus ik zie iedere dag andere leeftijden. Je hebt er mensen tussen zitten met wie je een gezellig gesprek voert terwijl je ze vaccineert, maar ook veel mensen die je gerust moet stellen omdat ze het spannend vinden. Ik ben erg blij dat ik deze kans heb gekregen, zodat ik ondanks dat mijn stage is afgelast, toch mijn opleiding al in de praktijk kan brengen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *