Waarom de pride month nog steeds nodig is

Waarom de pride month nog steeds nodig is

De laatste dagen van juli en de eerste week van augustus staan elk jaar in het teken van pride month: in deze themamaand wordt er extra aandacht besteed aan de acceptatie, positie en emancipatie van leden van de LHBTQ2+community. De meeste mensen denken dan aan losbandige feesten, extravagante mensen op boten die met luide muziek door de grachten paraderen en de welkbekende regenboogvlaggen. Toch is er ook een gedeelte van de Nederlandse bevolking die zich afvraagt waarom dit allemaal nodig is: “waarom is er geen hetero-maand?”

Roos van der Woude, 10 juli 2021

Al 22 jaar worden elk jaar opnieuw de grachten van Amsterdam versierd met alles wat een regenboog print heeft. Mensen vanuit de hele wereld reizen af naar Nederland om samen de Pride month te kunnen vieren. Het feest staat in het teken van vrijheid, liefde voor jezelf en de ander. De Pride is oorspronkelijk ontstaan in Amerika. In 1969 deed de politie een inval in de Stonewall Inn, een ontmoetingsplek voor leden van de LHBTQ2+ in Manhatten, New York. De drijfveren voor deze inval waren duidelijk: Homofobie en transfobie. Na deze inval besloten mensen te vechten voor hun vrijheid in de vorm van een protest die een week zou duren. In Nederland vond in 1977 de eerste demonstratie voor gelijke rechten voor de LHBTQ2+ community plaats, en dit werd een jaarlijks evenement.

Sinds de Stonewall inval hebben de rechten voor LHBTQ2+’ ers in Nederland een lange weg afgelegd. Nederland was in 2001 het eerste land die het homohuwelijk invoerde en in 2009 mochten homoseksuele stellen ook uit het buitenland adopteren. Ook zijn zij met de wet gelijke behandeling beschermd tegen discriminatie en uitsluiting. Of nouja, in theorie.  De realiteit is namelijk dat het geweld tegen LHBTQ2+’ ers de afgelopen jaren alleen maar toe is genomen. Volgens het Criminaliteitsbeeld Discriminatie steeg het aantal gemelde gevallen van geweld tegen homoseksuelen van 428 in 2009, naar 1574 in 2015. Meer dan de helft van de transgenders in Nederland werd in 2016 in zes maanden tijd bedreigd, beledigt of kreeg te maken met geweld. Opmerkelijk is dat zestig procent van deze gevallen voorkwam in Amsterdam.

Dit is precies waarom de Pride month nodig is: de acceptatie naar de LHBTQ2+ community is vandaag de dag in de praktijk nog steeds niet waar het moet zijn. Het geweld naar verschillende seksuele identiteiten is niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld een feit. Ieder mens verdient het om in vrijheid een ander mens lief te hebben. Ongeacht afkomst, seksuele identiteit of gender.  Zolang wij als hetero’s niet worden bejegend op straat voor het uiten van onze liefde naar een ander, verdienen wij geen pride month, maar het gezonde verstand om deze maand te ondersteunen en te vechten voor de rechten van mensen om ons heen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *