Reis zonder eindbestemming

Reis zonder eindbestemming

v.l.n.r. boven Mante Tausk, Len Roothaan, Jesse Jans, onder Anouschka Italiaander, Ate Meijer en Vito Rijke

RENKUM – Zo ver mogelijk Europa in liften binnen een week, een hele missie. Maar wat als je dit voor je profielwerkstuk mag doen? Zes jongeren uit omgeving Wageningen, Renkum en Doorwerth krijgen deze kans. Het doel? Het liefst Parijs bereiken, maar uiteindelijk maakt het niet uit. Het doel is een documentaire over de reis maken.

Ik REIS. Jij REIST. Wij REIST. Dat is het eerste wat je ziet op de Instagram pagina van WijReist, een groep leerlingen uit VWO5 en 6 die voor hun profielwerkstuk mogen uitzoeken hoe ver ze Europa in kunnen liften binnen een week. Op dit account laten ze zien hoe ze de reis aanpakken, stellen ze elk groepslid op een leuke manier voor en laten ze aan hun volgers zien wie zij eigenlijk zijn. Op deze manier hebben ze al vele mensen enthousiast gemaakt voor de reis.

Want een reis op deze leeftijd, met deze verantwoordelijkheid, is best een ding. Er komen dan ook veel voorbereidingen bij kijken. Ze vergaderen regelmatig, en zijn druk bezig met apparatuur regelen voor de documentaire, wat nog best lastig is, maar ook met basisdingen regelen, zoals tentjes, matjes en dergelijke. ‘’Want,’’ zegt Vito, 17, ‘’je kunt er niet standaard vanuit gaan dat je elke nacht een slaapplek hebt.’’

En dat laatste roept natuurlijk ook vragen over de veiligheid op. De groep maakt zich er een beetje zorgen over, maar uiteindelijk is het geen dealbreaker. Sowieso gaan ze of per twee of per drie reizen, wat het al wat veiliger maakt. Stichting Nederlandlift geeft aan dat je het beste op je intuïtie kan vertrouwen. Kijk even in de auto voordat in je instapt, want als je bijvoorbeeld alcohol ruikt of ziet, is dat reden om niet in te stappen. En zorg ook voor een arsenaal aan smoesjes, zodat als je je toch niet prettig voelt, je jezelf weer makkelijk de auto uit praat.

https://soundcloud.com/user-633458376/liftenfinal-mixdown/s-1DuJpWCGC3u?si=267f985a148847a3bc81f854f3cd7e08

Over de auteur

Sara van Holten

Heyhey, mijn naam is Sara, ik ben 18 jaar en woon in Wageningen. Momenteel studeer ik journalistiek in Utrecht. Ik heb altijd al een vrij sterke mening en veel nieuwsgierigheid gehad, en ik hoop uiteindelijk na deze studie iets hiermee te kunnen doen. Maar ik hoop me ook meer te kunnen ontwikkelen en nieuwe dingen te ontdekken:)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *