Van drie avonden in de week naar één zondag ochtend: “Sporten is toch juist gezond?”

Van drie avonden in de week naar één zondag ochtend: “Sporten is toch juist gezond?”

Gemiddelde Taekwondo training bij TAG (Foto: Willem Jansen)

BEMMEL – Om 9:30 staat iedereen binnen, op blote voeten, met zijn of haar TaeKwon-Do pak aan. Alle deuren staan open, dat moet van het RIVM, dus ook in de zaal is het zeven graden. Een enkeling staat al te springen om zich warm te houden, maar de rest moet nog wakker worden. De les begint en iedereen gaat opgesteld staan om te buigen naar de gerespecteerde grondlegger en hoofdtrainer. Er wordt geen moment getwijfeld en de leerlingen beginnen meteen met de warming up. Ze hebben immers maar twee uurtjes om te trainen want ook TaeKwon-Do Academie Gelderland moet na 17:00 uur zijn deuren sluiten.

Voorheen waren er drie avondtrainingen per week met op zondag een afwisselende speciale training maar nu is er alleen zondag ochtend nog de mogelijkheid om binnen te trainen voor een paar uur. “Het is voor de kids natuurlijk ook niet leuk want die kunnen we ook geen training meer geven.” Zegt Annelot, één van de assistent leraren. Normaliter had de jeugdgroep op donderdagavond een uur training, maar er is nu te weinig capaciteit om ze in het weekend les te geven. “Ik snap wel waar het vandaan komt, de maatregelen,” zegt ze met een frons op haar gezicht, “maar als je kijkt naar de sportscholen of mijn turngroep bijvoorbeeld, dan zit iedereen nu op een kluitje dus vraag je je af of het uberhaupt werkt.”

“Ik werk zelf overdag en ná 17:00 uur is het moment dat ik zou kunnen sporten.” zegt Leona, ook een assistent leraar, geïrriteerd. “Nu zoek ik in het weekend vóór vijf uur mensen op en train ik bij een andere club op zaterdag ochtend. Ik wil wel gewoon gezond blijven.” Het is bijna ironisch. “Sporten helpt om de mensen gezond te houden, dus ik denk niet dat het bevorderlijk is.”

Veel leden van de club zijn teleurgesteld dat ze minder kunnen trainen. Thuis trainen is altijd nog een mogelijkheid maar het voelt niet hetzelfde, zegt een aantal leerlingen. Op de agenda van TAG stonden kubgraad-examens, dat zijn examen voor gekleurde banden, en daar was iedereen hard voor aan het werk. Ook deze examens kunnen niet doorgaan, net als vorig jaar, wat de klap nog net ietsjes harder maakt. Toch hoopt de club in juni weer deze kans te kunnen geven aan de leerlingen.

De twee uurtjes op zondag ochtend worden nog steeds goed gebruikt. Geen minuut gaat verloren en alle onderdelen worden behandeld. Aan het einde lopen de leerlingen dan ook uitgeput de zaal uit. Een licht geïrriteerde dansgroep komt binnen, die weer iets langer heeft moeten wachten. Er wordt nog gezellig na gekletst over onder andere de nieuwe maatregelen, maar ook over momenten dat ze weer kunnen samenkomen om te trainen.

Hieronder een interview met verschillende leden van de club.

https://soundcloud.com/jasmijn-klerk/coronamaatregelen-op-de-tag-in-arnhem-jasmijn-klerk?si=111cd5d8408f48ac82d4c9d5035b3e6c

Over de auteur

Maartje Huvenaars

Maartje Huvenaars kreeg al van jongs af aan te horen dat ze vrij kritisch was voor haar leeftijd. Ze studeert nu als tweedejaars journalistiek op de Hogeschool in Utrecht en volgt daarnaast een cursus cabaret. Hierdoor weet ze hoe ze journalistiek kan combineren met humor. Met haar cynische column over Poetin heeft ze in het eerste jaar de toon al gezet. Verder is Maartje goed in researchen en heeft ze geen moeite met samenwerken, onmisbaar dus op een redactie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *