Decemberdrukte in de boekhandel: ”Soms staan er rijen bij de kassa tot achterin de winkel”

Decemberdrukte in de boekhandel: ”Soms staan er rijen bij de kassa tot achterin de winkel”

NIJMEGEN – De maand december is een ware feestmaand dankzij sinterklaas en kerstmis. In de boekenwinkels door heel het land is het feest, zo ook in Nijmegen. In de stad is het over het algemeen vrij rustig dankzij corona, behalve in de boekenwinkels daar is het wel druk.

Regendruppels tikte op de auto’s en tegen de ramen in Nijmegen, er hing een hele rustige en kille sfeer in de stad Nijmegen en dit alles in de feest maand december.  Vernieuwde corona maatregelen zorgen ervoor dat je niet zomaar meer even lekker de stad in kan duiken na het werk om even kerst inkopen te doen, aangezien alle winkels moeten sluiten om 17:00. Ook gaan mensen door de toenemende besmettingen niet meer zo snel hun huis uit om de drukte op te zoeken maar bestellen ze hun cadeaus lekker online. Zo blijkt uit de cijfers van GFK. Het online shoppen is in 2021 met 27% gestegen ten opzichte van 2020. Ook draaien webshops 7% meer omzet ten opzichte van een jaar eerder.

De enige plek waar het echt nog druk is in deze tijd van het jaar zijn in de boekenwinkels. Zo ook bij boekhandel Dekker vd Vegt. In de met kerst versierde winkel liggen stapels boeken verdeeld per genre. Een medewerkster, die liever anoniem wil blijven vertelt dat het in deze maand wel degelijk drukker is dan normaal. ‘Soms staan er rijen bij de kassa tot aan achter in de winkel’.  Volgens haar kan het ook liggen aan dat mensen meer vrije tijd hebben, waardoor er meer boeken gelezen worden. Niet alleen in de decemberperiode is het druk geweest. Het is al ruim twee maanden erg druk hier, vertelt de medewerkster. Bij Dekker vd Vegt hebben ze veel meer boeken dan normaal verkocht de laatste tijd. De meest verkochte titels zijn non-fictie boeken, kinderboeken zoals Asterix en Obelix maar ook het boek van de onlangs jarige prinses Amalia is erg in trek. ‘’ Nu is het een paar dagen rustig omdat sinterklaas net is geweest’’. De verwachting is dat met de naderende kerst de drukte weer flink zal toenemen bij boekhandel Dekker vd Vegt.

‘We hebben wel wat van de drukte gemerkt rond sinterklaas, maar het is nog niet zo druk als dat het normaal rond kerstmis is’, zegt Sanne Gieles van boekhandel Roelants. Volgens Gieles zijn het vooral de oudere mensen en vaste klanten die deze tijden naar de boekhandel komen. Daarbij neemt de drukte wel toe omdat er in de maand december  extreem veel kinderboeken verkocht worden. We verkopen hier eigenlijk heel weinig kinderboeken, maar we merken wel dat daar een stuk meer vraag naar is, vertelt Gieles. Ook ligt het boek van Amalia hier echt goed in de markt. De verwachting is dat het vanaf volgende week weer een stuk drukker wordt bij ons, aldus Gieles. Engelse boeken, klassiekers, alle boeken die net uit zijn, geschiedenis- en literatuurboeken en biografieën zijn de boeken die in deze tijd waarschijnlijk het meest verkocht gaan worden, volgens Gieles.

Bij boekhandel AKO, gelegen aan het station in Nijmegen, waar je de treinen kunt horen wegrijden, is het helemaal niet zo druk. Oproepkracht Iris Mekes vertelt dat het helemaal niet zo druk is als was verwacht. ‘We hebben wel wat gemerkt van sinterklaas, maar het is over het algemeen niet zo druk’. De hoop is dat de kerstdrukte bij ons nog komt anders hebben we hier eigenlijk een vrij rustige maand, aldus Mekes. Het enige boek waar de mensen echt voor komen is eigenlijk het boek van Amalia.

Hieronder kunt u luisteren naar de interviews van Phileine Rol:

https://soundcloud.com/user-599938460/interviews-boekwinkels-nijmegen?si=dc6e30ae0da24c5d968585a0506a3815&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Thijmen Smidts

Mijn naam is Thijmen Smidts. Ik ben junior journalist aan de hogeschool van Utrecht. Zelf kom ik uit Duiven, een dorpje in de buurt van Arnhem. Mijn grootste hobby is voetbal en lekker zelf naar de sportschool gaan. In mijn vrije tijd kijk ik ook graag naar films. Het lijkt mij geweldig om de AV kant op te gaan, vooral omdat ik graag een TV programma zou willen presenteren. Ik hoop u te gaan vermaken met een lach en een traan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *