Jonge kunstenaars krijgen een plek in Klarendal

Jonge kunstenaars krijgen een plek in Klarendal

ARNHEM – How to bring a blush to the snow is vanaf 19 november tot 28 januari te zien bij Stichting Plaatsmaken te Klarendal. Kunstenaars worden hier begeleidt met onder andere zeefdrukken en mogen hun werk tentoonstellen. Plaatsmaken maakt graag een plaatsje vrij voor jonge kunstenaars!

Het atelier ligt aan een molen vast midden in het Klarendal te Arnhem. Een wijk, waar veel kunstenaars wonen en werken. Het ziet er gezellig uit, een oude, Nederlandse molen en daarin is nog veel meer kunst van Nederlandse bodem te vinden. Binnen valt het gelijk op; alle kleuren van de regenboog. De zeefdrukken trekken meteen het oog. Alhoewel de kamer wit is, zijn door de tentoonstelling de muren met kunst gevuld. Kleurige zeefdrukken, maar ook wat tekeningen hangen op ooghoogte aan de muur. Dit is het werk van Liesbeth Piena en Marie Reintjes. Zij hebben hard gewerkt om dit neer te zetten. Waar Piena al meer ervaring had met zeefdrukken, had Reintjes dat nog niet. Maar, stichting Plaatsmaken helpt graag jonge kunstenaars met de kunst van het zeefdrukken onder de knie te krijgen!

‘’Het proces van een zeefdruk is in principe niet heel ingewikkeld, maar wel veel werk wat ook heel precies kan worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van de details die je toevoegt. Je maakt een ontwerp, met alle vormen en kleuren en die wordt dan op film aangeleverd. Deze is transparant en wordt dan met een zeef belicht. Met de zeefdruktafel en de inkt wordt het afgedrukt, en je kan zoveel lagen doen als je wilt. Niet moeilijk, wel lang bezig,’’ vertelt Gerda, die bij stichting Plaatsmaken werkt.

Piena’s werk doet erg botanisch voor, met plantachtige vormen die over elkaar gedrukt staan. Reintjes’ werk is wat meer realistischer, maar soms met net geen realistische trekjes. Je ziet wat het werk is, maar zie je het wel echt? Reintjes vertelt ook dat zij soms gewoon foto’s maakt, van objecten of vormen en kleuren die zij mooi vindt om eventueel later te gebruiken voor haar schilderkunst.

Het gebouw zelf is een grote, lichte ruimte. Kunstenaars hebben hier een heel atelier tot hun beschikking. Door het lichtinval is de kunst goed te zien en goed op te reflecteren. Er zijn nu ook twee kunstenaars aan het werk. Een vrouw maakt een soort roodachtig kleed, wat bijna op een tent lijkt. Een oosters trekje, heeft het. In een ander deel van het atelier staat het vol met kunst tegen elkaar aangeduwd, en allemaal grote apparaten voor het zeefdrukken. ‘’Bijna alle kunst die hier in deze kamer staat, is door mij gemaakt,’’ lacht de man vriendelijk.

Waar de tentoonstellingsruimte netjes en geordend is zijn de andere ateliers het tegenovergestelde. Schilderezels, schetsen en verf ligt bijna overal. Het geeft een heerlijk artistieke en een beetje rommelige sfeer.

Dit alles vindt plaats bij Stichting Plaatsmaken. Plaatsmaken is een productiehuis die al 30 jaar bestaat. Van werkplaats is het uitgegroeid tot zeefdrukkerij, ets werkplaats en digitale werkplaats. Maar naast het werk en tentoonstellingen binnen het productiehuis, doen ze ook werk buitenshuis, zoals bijvoorbeeld kunst in de openbare ruimte.

www.plaatsmaken.nl

https://soundcloud.com/merelanna-21038137/kunsthuis-plaatsmaken-mixdown?si=7fa8b94149ed4bc2a3a9cdf8ef1f3b9f&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Sara van Holten

Heyhey, mijn naam is Sara, ik ben 18 jaar en woon in Wageningen. Momenteel studeer ik journalistiek in Utrecht. Ik heb altijd al een vrij sterke mening en veel nieuwsgierigheid gehad, en ik hoop uiteindelijk na deze studie iets hiermee te kunnen doen. Maar ik hoop me ook meer te kunnen ontwikkelen en nieuwe dingen te ontdekken:)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *