Nieuwe buurt in Schutgraaf met activistenstraatnamen en woonwagens

Nieuwe buurt in Schutgraaf met activistenstraatnamen en woonwagens

ARNHEM – In de Arnhemse Vinex-wijk Schuytgraaf zal in 2023 een nieuwe buurt komen op de plek die nu nog Veld 1 heet. De buurt is bijzonder omdat deze straten met namen van historische activisten krijgt en omdat de buurt een brede variatie aan woningtypen zal bevatten.

Er is op dit moment nog weinig te zien op Veld 1. Geen bouwactiviteiten te zien op het kale gebied. Het gebied is leeg, modderig en nat. Iets verderop bij een woning met een oranjekleurig zeil op het dak is er wel bedrijvigheid, maar deze werknemers zijn bezig in andere straten waar al huizen gebouwd zijn. Het mistige en koude weer legt nog meer nadruk op het (nu nog) sobere, uitgestorven gebied. De John Frostbrug is in de verte te zien, evenals een groene vlakte die de keuze voor deze locatie enigszins verklaren.

Groen en dorps karakter

Veld 1 ligt in de hoek, helemaal in het noordwestelijk deel van Schuytgraaf. Het plan is dat de buurt een dorpse uitstraling krijgt die past bij de groene omgeving aan de rand van Schuytgraaf. Ronald Paping, wethouder van Arnhem en wijkwethouder van Schuytgraaf en Malburgen, vertelt hier meer over: ‘‘Het ligt net in het gebied van de uiterwaarden van de rivier. Eigenlijk al half tegen de Betuwe aan. De stadsgrens loopt daar ook. Het is een heel mooi gebied waarbij je ook heel snel en direct buiten de stad en in de natuur bent’’, aldus Paping. Men zou wellicht verwachten dat de straatnamen van deze wijk soortgelijk zullen zijn aan de uitstraling van de wijk, maar hier heeft GroenLinks andere ideeën over.

Te veel witte mannen en te weinig diverse geschiedenis

De Arnhemse raadsfracties GroenLinks, D66, DENK/Verenigd Arnhem, ChristenUnie en PvdA willen dat de straatnamen (van personen) in Arnhem meer divers worden zodat ze een betere afspiegeling vormen van de diverse geschiedenis van Arnhem. Daarvoor hebben zij in 2018 een initiatiefvoorstel ingediend.

Mark Coenders, fractievoorzitter van GroenLinks Arnhem: ‘‘Van de straten die vernoemd zijn naar mensen, zie je dat veruit de meeste zijn vernoemd naar witte mannen, een groot deel ook uit het koloniale verleden.’’ Coenders vertelt dat in het initiatiefvoorstel staat dat 65 procent van de straatnamen van Rijkerswoerd namen van witte mannen zijn. ‘‘Dat past natuurlijk niet bij een stad die zo divers is als Arnhem.’’ Coenders vindt meer diversiteit ook belangrijk omdat representatie naar zijn mening van waarde is. ‘‘Heel veel mensen herkennen zichzelf nu niet in de stad’’, aldus Coenders.

Volgens Coenders passen activisme en revolutie bij de wijk Schuytgraaf die het thema verandering heeft en bij de opdracht die de initiatiefvoorstellers met elkaar hebben. ‘‘Witte mannen horen ook bij de geschiedenis, maar laat ook de andere kant van het verhaal zien.’’ Het aanbod woningen wordt net zo divers als de straatnamen.

Eigen identiteit van woonwagenbewoners

‘‘Vijf jaar geleden is een uitspraak gedaan door de Europese Commissie tegen racisme en intolerantie, namelijk dat woonwagenbewoners recht hebben op een eigen identiteit en een eigen manier van wonen. Ik sta er zelf ook volledig achter dat daar ruimte voor moet zijn’’, aldus Paping.

De gemeente is hier al lang mee bezig: ze heeft woonbehoeftenonderzoek naar woonwagens gedaan en gekeken naar mogelijke plekken. ‘‘Ik merk dat dit allemaal niet zo simpel is, zeker als het in bestaand gebied is. Veld 1 is een nieuw terrein dat aan het ontwikkelen is, dus ik vind het eigenlijk meer dan logisch dat we daar ruimte maken voor woonwagens.’’

Woningvariatie en woningcrisis

‘‘We voegen bijna 300 woningen toe aan Arnhem en dit zijn allerlei soorten woningen: sociale huurwoningen, koopwoningen, woonwagens, appartementen… Een mix van woningen dus, om verschillende behoeftes te kunnen bevredigen. We voegen meer woningen toe en weten toch goed om te gaan met groen en toekomstbestendigheid.’’

Met de bouw van de woningen op Veld 1, Veld 26 en 27 bij elkaar worden er meer dan 500 woningen toegevoegd aan Arnhem. ‘‘Dat lost het woningprobleem niet op, want we zitten echt in een wooncrisis. Maar dit is wel een heel mooi veld om iets mee te doen.’’ Paping geeft bovendien aan dat naar aanleiding van de wooncrisis besloten is om meer tempo te maken met de afronding van Schuytgraaf. Zo ver is het alleen nog lang niet. De hekjes met daarop de geschilderde woorden ‘Verboden voor padden’ geven aan dat een aantal padden de enige bewoners van dit gebied zijn.

Over de auteur

Jasmijn Klerk

Student aan de Hogeschool van Utrecht voor Journalistiek. Schrijfster. Hondeneigenaar (fulltime).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.