Zelf je kerstboom kappen op de Hoge Veluwe: ‘Je helpt ook de natuur ermee’

Zelf je kerstboom kappen op de Hoge Veluwe: ‘Je helpt ook de natuur ermee’

Foto: Cheyenna Maas

OTTERLOO – Wie dit jaar geen tuincentrum kerstboom, maar een échte scharrel-den in huis wilt hebben, kan terecht in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het Nationale Park De Hoge Veluwe biedt bezoekers de hele maand december de mogelijkheid om zelf gratis een boom uit te kiezen, af te zagen en mee te nemen. Niet alleen is dit in deze corona-tijd een leuk uitje, je helpt ook het natuurgebied. “Mensen raken er heel enthousiast door. Ze komen zelfs uit het hele land!”, aldus Annemarie, publiekmedewerkster van het park.

Sinterklaas is het land uit dus mag het weer: de kerstboom zetten. Het Nationaal Park De Hoge Veluwe biedt de gehele maand december de gelegenheid aan bezoekers om hun eigen scharrel-den te komen kappen. Hier wordt gretig gebruik van gemaakt, de grote parkeerplaats bij het bezoekerscentrum staat bijna helemaal vol. Het is een komen en gaan van mensen gekleed in oude kleding met in hun hand een routekaart. Voor het bezoekerscentrum met haar wandelschoenen en een ietwat viezige jas aan vertelt publieksmedewerkster Annemarie: “De natuur in het park wordt door het zelf kappen van de kerstboom enorm geholpen. De sparren en dennen groeien namelijk op heiden die vrij gehouden moeten worden.” Wijzend naar de omgeving vertelt Annemarie verder: “Het huidige natuurbeleid is dat er verschillende bomen en landschappen moeten zijn, dus ook heiden. Veel mensen denken dat het ‘maar’ zand is, maar ook heiden zijn een vorm van natuur. De bomen komen op de zanderige heidenvelden omhoog, maar die moeten gekapt worden, omdat je anders geen weide meer overhoudt en het park te bebost wordt.”

Het is niet zo dat je het park binnen kan lopen, een zaag pakt en een boom mag gaan zagen. Het gebeurt georganiseerd. De bezoekers dienen zich eerst te melden bij het informatiecentrum, ook wel ‘het bezoekerscentrum’ genoemd. De bezoekers krijgen dan een bonnetje dat hen het recht geeft om een boom te kappen. Vervolgens krijgen zij een tijdslot aangewezen en een plattegrond met een route om op de goede locatie te komen. Er zijn namelijk verschillende regionen in het park waar de bomen groeien en gekapt mogen worden. “Mensen betalen wel 11 euro om het park binnen te komen”, vertelt Annemarie schuddend met haar hoofd terwijl ze een kleine stap naar achter zet. “Máár als je een jaarkaart hebt, is het geheel gratis!”, vult de vrouw naast Annemarie haar aan.

Bij aankomst bij de aangewezen regio, staan er zo’n tachtig natuurgidsen om de mensen te begeleiden. Zij beschikken over zagen en scheppen, mochten de bezoekers deze zelf niet hebben meegebracht. Met haar handen wrijvend naast elkaar en opgetrokken schouders door de kou, vertelt Annemarie met enthousiasme: “Het is een winters tafereeltje. Er staat zelfs iemand die koffie en chocolademelk uitdeelt!”

Veel mensen lopen met regenlaarzen of wandelschoenen richting het informatiecentrum. Mensen worden enthousiast van het idee dat zij zélf iets uit de natuur halen. Het is legaal, dus het mag. Ook is het educatief voor kinderen omdat zij leren dat een kerstboom (dennenboom) dus écht uit de natuur komt. Met regenkleding aan en in hun linkerhand een ticket, vertelt een koppel hun beweegreden: “Wij vinden duurzaamheid heel belangrijk. Mijn vriendin wilde graag een kerstboom en toevallig zagen wij vorig jaar een artikel voorbij komen bij BinnensteBuiten, dus zodoende dat wij nu onze eigen boom komen hakken.”

Luister hier naar het hele interview met Annemarie door Indy Roelofs:
https://soundcloud.com/indy-roelofs-588106136/kerstbomen-veluwe-mixdown?si=8b70938648104eb98790890e62cad5a8&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Cheyenna Maas

Of het nou het RTL-Nieuws of het NOS-journaal was, bij haar thuis werd geen dag het nieuws overgeslagen. De verslaggevers in het buitenland inspireerde Cheyenna, 22 jaar uit Nijmegen, om ooit ook correspondent in het buitenland te worden voor een groot nieuwsprogramma. Ook is Marieke Elsinga, radiomaakster en presentatrice, een groot voorbeeld voor haar. “Radio maken met mijn beste vriend en Nederland voorzien van de laatste roddels, dat lijkt me heerlijk.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *